ANNONS

En av stationerna som Häst och människa ska igenom för att blir tryggare tillsammans.
Foto: Emma Engwall

En kurs för modiga hästar och människor

HEDEMORA I mellandagarna hålls en kurs som kallas för Modig Häst i Hedemora. Det är en miljöträningskurs för hästar och deras ägare, för att de ska bli tryggare med varandra.

Modig Häst-kursen hålls på flera håll i Dalarna och Gästrikland mellan december och februari. Bakom konceptet står Emma Engwall som driver företaget Dala Häst & Ryttarutveckling och själv är från Dala Husby.

Hon har själv ägnat sig åt hästar i över 30 år och använder sig nu av sin erfarenhet för att lära människor och hästar att hitta harmonin med varandra. Hennes Modig Häst-kurs är till för ”alla” påpekar hon.
– Det är en kurs för hästar och människor som vill bli modigare tillsammans. Här tränar vi samspel mellan häst och människa. Så det spelar ingen roll om man är barn eller vuxen eller hur länge man har hållit på med hästar. Och den är till för alla typer av hästar.
Mer konkret kommer man som kursdeltagare få rida eller gå till fots på olika stationer där det har lagts ut presenningar, ballonger, blinkande lampor och en del annat.

Tillsammans med hästen ska man ta sig över och under hinder som kan vara skrämmande för hästen.
Men varför behövs en sån här kurs?
– Hästar stora flyktdjur. När du rider på den så är det viktigt den känner trygghet med dig, att den inte blir skrämd när en ballong flyger upp framför näsan på den. Det är viktigt att människan känner sig trygg med sin häst och hästen med sina människor, säger Emma Engwall.
För att lyckas åstadkomma trygghet hos en häst så behöver man som människa lära sig dess språk.

– Hur tittar den? Varför gör den så där med öronen? Det är viktig sak som hästägare att förstå.
Kursen äger rum på Hedemorabygdens Ridklubb i Hamre måndag den 28 december.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS