ANNONS

“Den här formen av stöd kan bidra till att fler arrangörer vågar satsa på evenemang under sommaren och hösten”, säger Mursal Isa, ordförande kultur- och bildningsnämnden.
Foto: Karin Jansson

En halv miljon i stöd ska gå till länets fria kulturskapare

DALARNA. Fria kulturskapare har drabbats hårt av coronapandemin, vilket även påverkar Dalarnas invånare genom att utbudet av levande kultur minskar. Nu finns nya ekonomiska medel att söka. Det totala beloppet uppgår till 500 000 kronor.

Eftersom coronapandemin inte är över kommer det att vara möjligt för kulturutövare – vars verksamhet har drabbats ekonomiskt på grund av coronapandemin, att söka ekonomiskt stöd även år 2021.
Det totala beloppet för utlysningsmedlen uppgår till en halv miljon kronor, det vill säga 500 000.
– Sommaren är fortfarande osäker, även om vi kan se lättnader. Den här formen av stöd kan bidra till att fler arrangörer vågar satsa på evenemang under sommaren och hösten, berättar Mursal Isa (MP), ordförande för Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd, och fortsätter:
– På så vis kan både kulturutövare och invånare i Dalarna kan ta del av kultur,
Med fjolårets lyckade satsning blev det ett 20-tal uppdrag som genomfördes, med totalt 134 coronasäkra evenemang runt om i Dalarna, för cirka 2 700 åskådare.
Även detta år vill kultur-och bildningsnämnden att satsningen ska bidra till att både kulturutövare och invånare i Dalarna kan ta del av kultur, genom coronaanpassade publika kulturhändelser, och mildra pandemins negativa effekter för kultursektorn, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.
– Något som vi kunde se under förra årets evenemang var att kulturen som erbjöds många gånger blev mer uppsökande och nära publiken än tidigare. Och det är en erfarenhet värd att bygga vidare på, säger Malin Lagergren, chef kultur- och bildningsförvaltningen.

Grundläggande krav för ekonomiskt stöd:
Sökande ska vara dokumenterat yrkesverksam fri kulturskapare verksam i Dalarna.
Såväl enskild utövare, som företagare, eller verksam inom annan organisationsform har rätt att söka.
Fast anställd inom Region Dalarnas, eller kommunal kulturverksamhet har ej rätt att söka.
Aktiviteten – som ska ha ett deltagarperspektiv – ska genomföras någon gång mellan juli – oktober 2021.
Sökande ska ha god förmåga att genomföra aktiviteten i enlighet med utlysningen.
Aktiviteten ska vara i linje med Region Dalarnas Kultur- och bildningsplan 2019-2022.
Alla aktiviteter ska utföras i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring coronavirusets spridning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS