En broderad berättelse om Stora Tuna

Tunatapeten visas på Borlänge bibliotek till och med den 2 september. Från vänster länshemslöjdskonsulent Dalarna Kattis Karlsson Nordqvist, projektstartarna Gunilla Simes och Ingela Thor.
Foto: Veronica Rigtorp
BORLÄNGE. På Borlänge bibliotek visas nu Tunatapeten för första gången på hemmaplan. En broderad berättelse på 35 meter producerad av 72 kvinnor.

Tunatapeten är en berättande bonad broderad av 72 kvinnor i eller med koppling till Stora Tuna. Varje kvinna har berättat sin egen historia i ullgran på ett tygstycke av bomull som är 50 x 70 centimeter.
Broderierna har sedan monterats ihop sida vid sida till en 35 meter lång berättelse.
Projektet startade under hösten 2017 av Ingela Thor och Gunilla Simes i deras ateljé i Romme, med ett 20-tal kvinnor. Därefter växte gruppen till 80 kvinnor. Kvinnorna har varit allt från nybörjare till kvinnor från broderiakademin.

Dalarnas hemslöjdsförbund hakade tidigt på med ett integrationsprojekt där kvinnor i Jakobsgårdarna och Tjärna Ängar i Borlänge inbjöds att delta.
Maj 2018 lämnades broderierna in och i september påbörjades monteringen. Tapeten har tidigare visats i Eskilstuna, men det är först nu som den har en egen separatutställning och dessutom på hemmaplan.
I och med utställningen, fortsätter berättelsen, då besökarna har möjlighet att köpa en bit tyg på plats och bidra med sin egen historia.

Även en gemensam broderiduk kommer att finnas för den som vill bidra med några stygn.
– Den interaktiva utställningen har också en del för barnen, som kan leta efter till exempel hur många katter de kan hitta på bilderna, berättar Kattis Karlsson Nordqvist, länshemslöjdskonsulent Dalarna.
Utställningen pågår till och med 2 september.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 26 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

BORLÄNGE. SSAB och Borlänge kommun bygger världens största insektshotell i den 600 meter långa och åtta meter höga bullervallen.
BORLÄNGE. Trafikverket i Borlänge rekryterar fler medarbetare. För att få en flexibel, kreativ och kostnadseffektiv arbetsplats där alla ryms på en adress planeras nu en renovering.
BORLÄNGE. Borlänge kommun har tagit ett stort steg närmare sin första familjecentral genom den avsiktsförklaring som nu undertecknats av kommunen och Region Dalarna.