ANNONS

Falun imponerar på EU-kandidaten Emma Wiesner – som fossilfri stad i ett Europa där 72 procent av energin är fossil.
Foto: Claes Söderberg

Emma Wiesner utmanar Fredrik Federley

FALUN. Emma Wiesner, tredjenamn på Centerpartiets EU-lista, besökte nyligen Falun för att prata om klimatutmaningen utmanar Fredrik Federley i EU-valet.

I förra EU-valet kryssades Fredrick Federley in i EU-parlamentet med 32 844 kryss och petade den sittande EU-parlamentarikern Kent Johansson från parlamentet
– Fredrik är mycket populär och det kanske blir svårt att få fler kryss än honom. Men chansen att kryssas in finns. Centern låg närmast till att ta det sista mandatet vid förra valet. Hade Brexit kommit tidigare hade vi haft ett par platser. Så jag hoppas att centern kan ta två tre mandat i det kommande valet, säger Emma Wiesner som bor i Västerås, är 26 år och är civilingenjör inom energifrågor med examen från Uppsala universitet och nu analytiker på Sweco.

Efter besöket och i Falun planerar hon ett besök i ABB-staden Ludvika med sin personvalskampanj ”ny energi till EU”. Nyligen gav hon sig in i debatten om skandalerna som skakar Svenska kraftnät med vass kritik
– Dalarna är en region med världsledande teknologi, absolut nödvändig för den gröna omställningen. I Falun lärde jag mig att här finns en fungerande samverkan, ett systemtänk och en stad som fasat ut oljan och blivit fossilfri. Verksamheter som gör skillnad för klimatet, säger Emma Wiesner.

– Falun står inför ett kommunalt omval i april och därefter EU-valet 26 maj. Fokus för besöket i Falun och Ludvika kommer därför vara klimatpolitik på både lokal och internationell nivå. Klimatet känner inga geografiska gränser och när vi samverkar blir vi starkare. Det innebär att klimatarbete som görs i Dalarna är en del av EU:s arbete.
– 72 procent av Europas energi är fortfarande fossil och visar tydligt att klimatfrågan är en energifråga. Med min ingenjörsbakgrund hoppas jag kunna göra skillnad i de här frågorna, för det behövs ny energi till EU, säger Emma Wiesner och konstaterar att Ulla Sandborgh fick avgå som generaldirektör för Svenska kraftnät:

– Tillgången till energi är grundläggande för att vårt samhälle ska fungera. Vid ett strömavbrott lamslås nästan alla samhällsfunktioner. Vinterns stormar har visat oss hur känsligt samhället är för störningar i elförsörjningen. En stabil och säker energiförsörjning är grundläggande för vår motståndskraft mot såväl naturkatastrofer som främmande makters påverkan.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 13 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS