ANNONS

“Man kan inte skänka pengar till allt, men man kan välja en hjärtefråga”, säger Emma Graaf som nu bidragit till hjärtforskningen genom att springa ett lopp hemma i Norhyttan.
Foto: Privat

Emma sprang för mammas hjärta

NORHYTTAN. Med hjärtproblematik i familjen kändes det helt naturligt för triathleten Emma Graaf i Norhyttan att delta i ett välgörenhetslopp. – Det är väldigt viktigt att bidra till forskningen, men också att lyfta att man faktiskt kan vara ung och aktiv och ändå ha hjärtfel, säger hon.

Emma Graaf har hållit på med triathlon länge, varav flera år på elitnivå. Även hennes mamma Karin som nu är 62 år fastnade för sporten. Men för några år sedan fick Karin problem under träning med att pulsen rusade, att hon knappt fick luft och att hon nästan svimmade.
– Det visade sig att mammas hjärta inte pumpade ut blodet tillräckligt, så för ett par år sedan fick hon en pacemaker inopererad, berättar Emma.

Emma misstänker att hennes mormor hade samma problem och att hon även själv kan ärva sjukdomen.
– Det är viktigt att lyfta att det inte bara är gamla som drabbas av hjärt- och lungproblem, säger hon.
Är du orolig för egen del?
– Nej, de är så duktiga inom den svenska sjukvården och det har gått så bra för mamma att jag inte är orolig, men jag är observant och medveten, säger hon.

Nyligen sprang Emma Hjärt-lungfondens digitala lopp för att bidra till forskningen och uppmärksamma problemen.
– Det var ett jätteroligt och otvunget lopp där man skriver ut sin egen nummerlapp och sedan försöker springa sin sträcka i form av ett hjärta. Det var lite svårt här i Norhyttan där det inte finns så många vägar, men jag fick till ett till slut, säger Emma och skrattar.

Loppen ordnas med jämna mellanrum och Emma tvekar inte att springa igen, kanske med mamma nästa gång.
– Hon har redan sprungit ett i vintras.
Emma tränar även annars till vardags och är med i CSK Ludvikas triathlonfraktion.
– Jag har fått en liten pojke och så har det ju varit corona, så det har inte varit så mycket tävlingar på slutet, men tanken är att komma i form och börja tävla igen, säger hon.

Fakta/Emma Graaf
Ålder: 37 år.
Bor: I Norhyttan.
Familj: Maken Simon, sonen Erik, 1,5 år, och föräldrarna Karin och Håkan som bor på samma gård.
Yrke: Konsultchef på Afry i Ludvika.
Intressen: Skog, skogsbruk, triathlon, skidåkning och djur.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS