Emelie Wester har fått företaget att växa

Emelie Wester har chansen att bli Årets Ungdomsföretagare i Dalarna. Hon är en av fyra nominerade.
Foto: Mikael Eriksson
SÄTER. Emelie Wester är nominerad till utmärkelsen Årets Ungdomsföretagare. Sedan hon och maken Christoffer Tiurinen tog över Säter Cykel & Motor har omsättningen nästan fördubblats.

– Jag har sprungit här sedan jag var liten, säger Emelie Wester.
Men någon tanke på att ta över företaget, Säters Cykel & Motor, som hennes pappa Thomas Wester startade som 16-åring fanns inte från början.
– Jag kände att jag inte skulle fixa det själv.
Emelie Wester satsade på att utbilda sig till lastbilschaufför. Hon sökte ett jobb som timmerbilschaufför hos ett företag i Hällefors. Hon fick jobbet men den bil hon skulle köra var inte färdigbyggd. En av de som arbetade med att bygga bilen var Christoffer Tiurinen, och där någonstans uppstod som det heter tycke och de blev ett par.
– Han måste ha byggt en bra bil, skrattar Emelie.
Flyttlasset gick till Hällefors och där hade Emelie tänkt bli kvar. Men när pappa Thomas, efter att ha drivit företaget i drygt 40 år, kände att han ville hinna med att göra något annat i livet fick Emelie och Christoffer frågan om de var intresserad av att köpa företaget. Efter en månads betänketid så tog det beslutet att tacka ja, och flyttlasset fick denna gång gå i motsatt riktning.
Det har nu gått lite drygt 2,5 år sedan de köpte företaget och mycket har hänt sedan dess.
Emelie säger att de byggt ut butiken, en hall för begagnade maskiner och en monteringshall. Antalet anställda har även ökat.
– Vi har också strukturerat om verksamheten.
Det handlar om att var och en av de anställda ska göra det de är bäst på.
– Vi ska bli duktiga på det vi håller på med.
Sortimentet har fått krympa en aning även detta för att man ska bli bra på det man säljer och veta vad det är man säljer. Men inriktningen är densamma det vill säga snöskotrar, fyrhjulingar, mountainbikes och trädgårdsmaskiner samt tillbehör till dessa.
Emelie och Christoffer har ändrat på marknadsföringen.
– Vi har satsat mycket på sociala medier, snöskoter ska vara lite häftigt.
Dessa satsningar har gett resultat.
– Vi har nästan fördubblat omsättningen, säger Emelie.
Emelie är en av fyra som är nominerade till utmärkelsen Årets ungdomsföretagare i Dalarna som delas ut vid Stjärngalan i januari.
Men att slå sig till ro och vara nöjd med det de hittills gjort finns inte på kartan. I stället har de hela tiden nya planer och funderingar på att utveckla företaget.
– Vi är idésprutor båda två, Christoffer är den som vill gasa och jag vill bromsa, så det blir på en ganska lagom nivå.
Emelie är hemlighetsfull när hon säger att de har en ny satsning på gång under 2018. Vad det är som är på gång avslöjar hon inte.
– Det kommer att gynna arbetstillfällena i Säter, säger hon med glimten i ögat.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

STJÄRNSUND. Den gamla transformatorstationen i Stjärnsund har väckts till nytt liv. Där inne ska öl med en koppling till bygdens historia bryggas.
GARPENBERG. En person skadades vid en olycka i Garpenbergs gruva på onsdagsmorgonen.
LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Medborgarlöften är en del av polisens och kommunens gemensamma trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.