ANNONS

Elitsatsning med små medel

BORLÄNGE. Målet är allsvenskan. Metoden är att locka svenska spelare att dra på sig Kvarnsvedens dräkt.

– Vår ekonomi tillåter inte att vi tar hit spelare från ett land som inte är anslutet till EU, säger Olle Davidsson, ordförande för KIK.
Inför årets säsong i elitettan har de ekonomiska förutsättningarna förändrats. Budgetens omslutning har minskats med en miljon kronor, från tre miljoner till två miljoner.
– Kostnaderna för resor är desamma, det enda vi kan förändra är spelarlönerna, konstaterar klubbchefen Jessica Haglöf.
Praktiskt har det inneburit att rekrytering av spelare utanför EU blivit en ekonomisk omöjlighet då dessa omfattas av ett regelverk där en minimilön på 14 400 kronor krävs för ett godkännande.

Färre besökare på Ljungbergsvallen är en annan starkt bidragande orsak till kursändringen.
– Första året i allsvenskan hade i vi ett publiksnitt på 820 personer, förra året i elitettan såg knappt hälften så många våra hemmamatcher, säger Haglöf.
Årets trupp ska omfatta 16 spelare. Klart är att förra säsongens skyttedrottning Temwa Chawinga, 22 mål, och merparten av de spelare som utgjorde stommen i det lag som slutade fyra i elitettan stannar.

Det mest namnkunniga av nyförvärven är Sarah Michael, närmast från Lidköping, med ett förflutet i flera allsvenska klubbar. Ytterst lovande Elvira Bergman har valt att ta steget från grannklubben Gustafs, division I, till KIK.
Anna Björklund, Gävle, och Matilda Henriksson, Sandviken, är nytillskott från regionen.
Trion Alice Eriksson, Alva Lundin och Lova Ottvall har i egna led formats till elitspelare.

Förhoppningen är att fler ska följa i deras dobbspår. 700 ungdomar, hälften tjejer och hälften killar, får sin fotbollsfostran i KIK:s regi.
– Vår ambition på längre sikt är att själva fostra tillräckligt många elitspelare. Lyckas vi med det så blir vi den första klubben som klarar det, säger Jessica Haglöf, med drömsk blick.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS