ANNONS

Olle Bengtsson från LissEllas senap och Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande överlämnade priset Årets Skördefesthjärta till Elin Ericsson för sitt arbete med att ta Reko-ringen till Dalarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Elin tog Reko-ringen till Dalarna – prisades med Skördefesthjärtat

SÄTER/HEDEMORA En sprudlande glad Elin Ericsson fick motta Årets Skördefesthjärta för att hon varit en starkt drivande kraft bakom utvecklingen av Dalarnas alla Reko-ringar. – Det här är bland det absolut roligaste jag har gjort, säger Elin om att ha tagit Reko-ringen till Dalarna.

Priset delades ut på Genuin Torghandel i Tviksta under Skördefest Södra Dalarna, och motiveringen löd som följer:
”Med ett varmt hjärta för den lokala maten har Elin med stort engagemang varit en starkt drivande kraft bakom utvecklingen av Dalarnas alla Reko-ringar.”

Priset, det vackra dubbelhjärtat, delas ut av Skördefest i Dalarna ideella förening och överlämnades vid prisceremonin av Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande och Olle Bengtsson från LissEllas senap.
– Priset delas ut till någon som med hela sitt hjärta gjort något viktigt för den lokala maten, förklarar Olle Bengtsson.

Elin Ericsson, med företaget Matses Mat i Pungmakarbo, bedriver småskalig uppfödning av kyckling på sin gård i Säter. Hon föder upp cirka 4 000 kycklingar om året, 500 i varje omgång
Kycklingarna är frigående med golvvärme och får sommartid gå ute och beta gräs och picka. Foder köps från en lokal kvarn som består av korn och vete. De får även mineraler och vitaminer. Fodret innehåller ingen soja.

Elin har eget slakteri och styckeri och slaktar när de är tio-tolv veckor. Då har kycklingarna vuxit klart och smakar därmed mera. Kycklingarna väger då mellan 2,5 och 3,5 kilo.
Under älgjakten styckar och säljer Elin Ericsson även älg.

Men nu var det inte bara därför som hon fick Årets Skördefesthjärta, utan för att hon varit starkt drivande i utvecklingen av Reko-ringen som har växt lavinartat.
Sedan 2014 hade hon och gubben kört ut varorna till kunder i Falun och Borlänge. När hon såg och deltog i Reko-ringen i Västerås/Enköping och Uppsala kom idén att ta konceptet till Dalarna för att slipper åka så långt, när hon skulle sälja sina varor.

Sagt och gjort. I april 2017 startade den första ringen. I dag är det fem ringar: Avesta-Hedemora, Falun-Borlänge, Ludvika- Smedjebacken, Rättvik-Leksand och Vansbro.
Cirka 30 000 medlemmar och mellan 25-30 producenter/per gång.

Med Reko-ringen kan folk beställa varorna direkt hos producenten via Facebook, och hämta ut varorna när Rekoringen, kommer till ort/plats närmast konsumenten.
Det hela går snabbt och smidigt och lika fort som producenterna öppnar sina bilar/bussar/vagnar på uppställningsplatsen, lika snabbt är de från platsen när kunderna har fått hämtat sina förbeställda varor.
– Vi ska hjälpas åt och vi ska unna varandra framgång. Det är det detta handlar om, slår Elin Ericsson fast.
– Att ta hit Reko-ringen är bland det absolut roligaste jag gjort, avslutar Elin Ericsson, vinnare av utmärkelsen Årets Skördefesthjärta.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS