ANNONS

Eleverna på Garpenbergs skola utrustades med varsin sax och klippte till! Sedan var restaurang Silverorten invigd.
Foto: Pär Sönnert

Eleverna klippte till – restaurang Silverorten vid Boliden har invigts

GARPENBERG Restaurangen Silverorten har öppnats vid Bolidens gruva i Garpenberg. “Vi är nog ett av få företag som bygger och öppnar en ny restaurang under pandemin”, säger Jenny Gotthardsson, områdeschef på Boliden. I samma byggnad har även en interaktiv utställning om gruvor och Boliden byggts.

Invigningsbandet klipptes av eleverna från Garpenbergs skola. Alla elever fick varsin sax och på given signal klippte de till. Väl inne i den nya restaurangen bjöds de sedan på “gruvtårta”, som var specialbeställda från Wienerkonditoriet i Hedemora.

I den helt nybyggda byggnaden samsas restaurangen Silverorten, som har ett 60-tal platser, med en interaktiv utställning om Boliden och gruvnäringen i stort.
– Utställningen består av olika sektioner, bland annat ett interaktivt spel där man lär sig hur man kan återvinna en smartphone och hur de olika delarna ska sopsorteras, berättar Farid Ghussein, ägare av företaget Posh som bygger interaktiva utställningar – bland annat till Skansen.

Farid Ghussein, från företaget Posh, demonstrerar det interaktiva prospekteringsverktyget där besökarna kan skanna av ett område för att se om det finns fyndigheter under jorden. Foto: Pär Sönnert

En av stationerna i utställningen handlar om Boliden och vid en annan går det att skanna av ett område för att prospektera – alltså undersöka var det kan finnas fyndigheter under jord.
– Mycket av utställningen handlar om rekrytering, att locka fler till branschen, säger Farid Ghussein och visar en översiktskarta över Bolidengruvan med alla gruvgångar.
– Framöver ska vi ordna kameror i gruvgångarna, så att man kan stå här uppe och följa arbetet i gruvan i realtid. Vid en annan station kan besökarna ta selfies med en gruvgång som bakgrund och med gruvhjälm på huvudet, säger han.

I restaurangen finns Bolidens historia skildrad på väggarna, från år 375 före Kristus till i dag. Foto: Pär Sönnert

 

Det finns omkring 400 olika jobb inom Boliden och via ett personlighetstest kan besökarna svara på frågor.
– Då får man fram förslag på vilket jobb man skulle passa inom, säger Farid Ghussein.

I själva restaurangdelen finns även en stor tidslinje på väggarna, där man kan följa Bolidens historik, från 375 före Kristus och fram till i dag.
– Vi behövde en ny restaurang, samtidigt som vi vill visa upp vår verksamhet med denna utställning. På det här viset kombinerar vi dessa båda saker. Restaurangen drivs av Lay Thai, som tidigare haft personalrestaurangen i baracker. Den här lösningen gör att vi även kan locka hit allmänheten som både kan äta lunch och ta del av utställningen om oss, säger Jenny Gotthardsson.

Restaurangen Silverorten har byggts alldeles intill Bolidens entré, strax utanför Garpenberg. Foto: Pär Sönnert

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS