Loui Boström och Kasper Alvén går i klass 3A på Enbacka skola i Gustafs, Säters kommun, som var den första klassen att prova på robotprogrammering via projektet Science Dalatour. “Det är svårt men roligt. Det är häftigt att bygga något i lego och sedan göra så att det rör på sig”, säger grabbarna.
Foto: Pär Sönnert

Elever får lära sig robotprogrammering: “Det är svårt men roligt”

SÄTER/HEDEMORA/AVESTA Genom Science Dalatour låter 2045 Science Center låg- och mellanstadieelever i Säters, Hedemora och Avesta kommun prova på robotprogrammering. Södra Dalarnas Sparbank är med och finansierar projektet som inleddes på Enbacka skola i Gustafs. – Förhoppningsvis kan detta så ett frö hos barnen, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på banken.

Klass 3A på Enbacka skola i Gustafs, Säters kommun, var en av de första klasserna som fick prova på detta och Annonsbladet var med under delar av lektionen när eleverna fick bekanta sig med legomaterialet.
– Vi skulle ha gjort detta i fjol. Allt var klart och förberett men sedan fick vi ställa in i sista stund på grund av coronapandemin, säger Therese Oljans Backlin.

 

Therese Oljans, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank, Mikael Granberg, kommunikatör på 2047 Science Center, Henrik Lindström, rektor på Enbacka skola, och Sofia Andersson-Larsson, biträdande rektor, i samband med att den allra första klassen fick sätta i gång med projektet Science Dalatour. Foto: Pär Sönnert

Totalt ska 150 klasser och omkring 3 500 elever i de tre kommunerna få prova på robotprogrammering.
– Vi börjar med att förklara hur programmering fungerar och sedan får eleverna prova själva genom att programmera via en surfplatta. Pedagogerna är insatta i läroplanen och vet vad som ingår där. Det här handlar inte bara om att de ska bygga med lego, de ska lära sig andra saker också, säger Mikael Granberg, kommunikatör på 2046 Science Center (som finns i Borlänge och tidigare hette Framtidsmuseet).
– Detta går hand i hand med läroplanen och blir ett roligt tillskott till den ordinarie undervisningen, säger Henrik Lindström, rektor på Enbacka skola.

Eleverna i Säters kommun är först ut och sedan väntar Hedemora och Avesta under 2022.
– Det blir Hedemora kommun på vårterminenen och så Avesta till hösten, säger Mikael Granberg.

Eleverna bygger först en sak i lego och sedan använder de en surfplatta eller en dator för att programmera saken (i detta fall en robot) att göra olika saker. Foto: Pär Sönnert

Science Dalatour kan möjliggöras tack vare ett ekonomiskt bidrag på 500 000 kronor från Södra Dalarnas Sparbank.
– Både lärare och elever får inspiration genom detta besök. Programmering är en obligatorisk del i läroplanen och då är det kul att det kan erbjudas på ett kreativt sätt och med pedagoger som är specialiserade på detta. Förhoppningsvis kan detta så ett frö hos eleverna som gör att de blir mer intresserade av teknik och programmering, säger Therese Oljans Backlin.

Legomaterialet för lågstadiet heter WeDo och för mellanstadiet används Spike Prime.
– Skolorna får möjlighet att låna utrustningen men de får använda egna surfplattor eller datorer. Hur länge de får låna kommer bero på hur många skolor som vill låna och när på terminen lektionerna genomförs. Temat i båda stadierna är ämnesövergripande så man kan jobba med det i flera ämnen om man vill, säger Linda Axelsson Karlqvist, som är pedagog på 2047 Science Center.
– I den teoretiska biten får eleverna exempelvis fundera över vilka typer av programmering som de stöter på i sin vardag. Ett exempel på detta är robotgräsklippare, och eleverna på mellanstadiet får faktiskt testa att programmera en variant byggd av Lego, säger Mikael Granberg.

“Det här handlar inte bara om att eleverna ska bygga med lego, de ska lära sig andra saker också”, säger Mikael Granberg. Foto: Pär Sönnert

Vid Annonsbladets besök hade eleverna precis byggt fläktar i lego och sedan använt surfplattor för att programmera fläktarna att blåsa snabbare eller långsammare.
– Det är kul att prova detta, tycker Lina Haglöf i klass 3A på Enbacka skola.

Klasskamraterna Loui Boström och Kasper Alvén håller med.
– Det är svårt men roligt. Det är häftigt att bygga något i lego och sedan göra så att det rör på sig, säger grabbarna.
– Fläkten som eleverna bygger symboliserar ett vindkraftverk. Innan eleverna börjar bygga har vi pratat om vad ett vindkraftverk är och hur det fungerar. Dessutom har eleverna fått se en kort film om hur ett vindkraftverk fungerar, berättar Linda Axelsson Karlqvist.

Via en surfplatta eller dator programmeras de saker som eleverna bygger i lego. Foto: Pär Sönnert

Lågstadieeleverna jobbar med temat “Vår stad” och mellanstadieeleverna med temat “Robotar i vår vardag”.
– Lektionerna ska väcka intresset hos barn och ungdomar för teknik, naturvetenskap och matematik. Vi vill stärka deras tekniska självförtroende med lustfyllda lektioner i programmering och i förlängningen bidra till den framtida kompetensförsörjningen inom naturvetenskap och teknik, säger Linda Axelsson Karlqvist.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 46, 2021

[YouPlaySinglePlayer video="2337,2261,319407" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS