ANNONS

Redan till höstterminen kommer kommunen att börja anvisa vissa elever som ska börja förskoleklass som skulle ha tillhört Markusskolan till Bergsnässkolan istället.
Foto: Rebecca Linder

Elever anvisas till Bergsnässkolan

AVESTA. Antalet skolbarn i centrala Avesta ökar och det gäller framförallt elever som idag tillhör Markusskolan. Kommunen kommer till hösten att anvisa elever till Bergsnässkolan

– Vi kommer inte ha möjlighet framöver att ta emot tre paralleller i båda skolorna. Tillsammans klarar skolorna fyra paralleller så därför delar vi upp eleverna jämnt fördelat över Markusskolan och Bergsnässkolan framöver, säger Sara Norqvist, utredare på bildningsförvaltningen.
Redan till höstterminen kommer de att börja anvisa elever som ska börja förskoleklass som skulle ha tillhört Markusskolan till Bergsnässkolan.

– Det är 25 elever som bor i ett begränsat geografiskt område nära Bergsnässkolan. Det finns också en skolbuss som passerar här och som de eleverna kommer att ha möjlighet att åka med, berättar Sara Norqvist, utredare på bildningsförvaltningen.
– Det här gör att vi får en effektiv placering av eleverna och sen när Balders förskola står klar kommer förskoleeleverna från Bergsnässkolan att flytta dit och då finns det plats för ytterligare fler skolelever på Bergsnässkolan, framhåller Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.

I september kommer de också att presentera riktlinjer för kommunens alla skolor när det gäller placering av elever så att skolorna fylls upp på ett bra sätt. Man kommer fortsättningsvis att välja och fördela om eleverna enligt närhetsprincipen men med vissa justeringar. Det finns även föräldrar och elever som väljer en annan skola än den som är angiven.
– Men det är inte speciellt många, vi har runt 20 elever varje år som ska börja förskoleklass som väljer annan skola än den som de hänvisas till i kommunen, säger Sara Norqvist.

Skolvalet är fritt om det finns plats, men väljer man en annan skola än den anvisade har man ingen rätt till skolskjuts.
– Om Avesta fortsätter att växa på sikt så blir såklart nästa steg att bygga nytt, säger Mikael Westberg.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 8 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS