Utlåningen av elcyklar och lådcyklar har i nuvarande form funnits sedan september 2019 och finns till för att Borlängebor ska få en möjlighet att utvärdera om elcyklar kan fungera som alternativ till bilen.
Foto: Borlänge kommun

Elcykelprojekt som gett effekt – mer än hälften cyklar

Mer än hälften uppger att de cyklar mer än vad de gjorde innan de lånade en elcykel av Borlänge kommun.

Utlåningen av elcyklar och lådcyklar har i nuvarande form funnits sedan september 2019 och finns till för att Borlängebor ska få en möjlighet att utvärdera om elcyklar kan fungera som alternativ till bilen.
Majoriteten av de som har lånat menar att deras inställning till att använda cykeln i vardagen har förändrats i positiv riktning.
– Vi måste resa på ett mer hållbart sätt framöver. Det är roligt att se att de insatser som kommunen gör ger effekt. Fler än hälften av de som har lånat elcykel cyklar mer efter att de lånat cykel än de gjorde innan, säger Elina Brodén, (MP), miljönämndens ordförande.

I utvärderingen har 40 procent av de som lånat elcykel svarat att de köpt en egen efter låneperioden.
Elcyklarna och lådcyklarna lånas ut under en månad i taget, året om, även under vinterhalvåret eftersom cyklarna utrustas med dubbdäck.
Hur är det att använda en el- eller lastcykel i vardagen? Det kan invånarna prova genom att boka och låna en elcykel från kommunen.

De flesta bilresor är under fem kilometer och skulle lätt kunna ersättas med cykel, men kanske behöver man även hämta barnen eller handla tunga grejer? Med Borlänge kommuns elcykelpool kan personer testcykla en elcykel eller el-lastcykel under en månads tid och själv se hur en cykel passar i vardagen.
Med en elcykel kan personen cykla längre sträckor även i motvind och i uppförsbackar. Det tar bara fem-tio minuter längre tid att cykla fem kilometer jämfört med att köra bil. Kommuninvånarna uppmuntras att upptäcka fördelarna med elcykel och prova ett miljövänligt alternativ. Med en lastcykel kan personen även ta med sig barnen eller åka och handla tunga grejer. Borlänge kommun erbjuder invånarna att låna och prova på en elcykel eller el-lastcykel under en månad.

Det finns fyra olika sorters cyklar att välja mellan. Lås, hjälm och cykelkorg ingår i lånet. För att få låna en cykel behöver personen ha fyllt 18 år och kunna visa legitimation.
Att låna cykel är gratis, men kommunen vill att låntagaren hjälper kommunen att svara på några frågor om testcyklingen efter lånet.
Observera att en person endast har rätt att boka och låna en elcykel en gång. Detta för att så många Borlängebor som möjligt ska få chansen att låna.

Så här går det till att låna en cykel:
1. Boka cykeln
Du kan boka elcykel genom kommunens e-tjänsten eller genom att kontakta servicecenter. När du bokar genom e-tjänsten får du en bekräftelse till din e-post om cykeln finns tillgänglig önskad period. Om elcykeln är utlånad får du möjlighet att reservera en ny period. Du lånar cykeln hela låneperioden, det vill säga den 1:a till 25:e i en månad.
Observera att elcyklarna bara kan hämtas och lämnas helgfria vardagar. Om den 1:a eller 25:e infaller på en helg får du hämta cykeln på närmast efterföljande helgfria vardag och lämna tillbaka på närmaste vardag innan helg infaller.
2. Hämta och återlämna cykeln
Elcyklarna hämtas och återlämnas i receptionen till stadshuset (Röda vägen 50), måndag-fredag. Vid utlåning hämtas cykeln från klockan 08.00. Cykeln ska lämnas tillbaka senast klockan 15.30 på återlämningsdagen.
När du lämnar tillbaka cykeln kommer du att få svara på några frågor om hur du upplevde testcyklingen.
Källa: Borlänge kommun

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS