ANNONS

Tio månader efter mammografin upptäckte Kristin Nykvist något i sitt bröst och sökte vård direkt. Idag är behandlingen med cellgifter och strålning avklarad och hon är åter tillbaka på jobbet.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Egen bröstkoll avslöjade cancern tio månader efter mammografin

Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer och cirka 8000 drabbas årligen i Sverige. Kristin Nykvist, som bor i Avesta, är en av dessa kvinnor och hon vill vara öppen med sjukdomen.

– Jag är nog rätt positiv trots allt, men jag råder alla kvinnor att söka vård direkt om de känner något annorlunda i brösten, säger hon.
Kristin Nykvist är 48 år och i september förra året fick hon beskedet att hon hade bröstcancer. Strax därefter sprang hon Rosa bandet-loppet.
– Jag sprang och grät samtidigt eftersom det blev så tydligt vad det var jag drabbats av.
Att berätta om bröstcancern för maken och de tre barnen som är 22, 15 och 13 år var också tufft.
– Men det finns ett jättebra forum för anhöriga som behöver prata med andra i samma situation.

Kristin Nykvist upptäckte knölen själv och det var tio månader efter att hon varit på mammografi.
– Jag är rätt duktig på att kolla igenom brösten, och det var tur eftersom det visade sig att jag hade en snabbväxande cancer.
Kristin Nykvist hade fem tumörer och även en lymfkörtel var drabbad.
– Tre veckor och två dagar efter beskedet opererades jag i Falun, och jag vill ge en stor eloge till vården. Informationen har varit jättebra och jag har hela tiden fått reda på vad som händer, steg för steg.

Kristin fick ta bort hela bröstet och även om hon varit orolig och ledsen har hon hållit humöret uppe.
– Alla säger att jag varit så positiv under den här tiden, och jag har känt mig optimistisk trots allt.
Kristin är aktiv och det har hjälpt henne att klara av sjukdomsperioden.
– Jag gillar att vara aktiv och jag har tränat så mycket jag orkat under behandlingarna. Jag har inte ens varit det minsta förkyld trots att coronan kom när jag började med strålningen.

Efter sex omgångar med cellgifter följt av strålbehandling kommer Kristin nu att äta medicin i tio år. Hon kommer också att gå på tätare kontroller.
Hur reagerade du på cellgifterna?
– Jag mådde helt okay och var bara lite trött och öm i kroppen.
Kristin ser ut som hälsan själv och hon har tjockt och lockigt hår. På frågan om hon tappade hår under behandlingen blir svaret:
– Alla med bröstcancer tappar håret och det gjorde även jag. Det jobbiga var att se sjuk ut, jag kände mig ju pigg och såg frisk ut.
Hon skaffade en peruk, men mest för familjens skull.
– När jag blev sjuk hade jag precis sparat ut håret så det var lite längre när jag började att tappa det.

Kristin har berättat för alla om bröstcancern och hon vill vara öppen, både för sin egen och andras skull.
– Det finns så många olika sorters bröstcancer, och jag vill göra alla uppmärksamma på att alltid gå på mammografi och sen undersöka brösten själv. Hade jag inte gjort det så vet man inte hur cancern hade utvecklats.
Kristin Nykvist påpekar åter att vården har varit fantastisk och hon har alltid haft samma kontakter på kirurg och onkolog.
– Det har känts tryggt och det har betytt otroligt mycket.

Vad har varit jobbigast den här tiden?
– Att inte orka som vanligt, jag är van att hålla igång. Det har också varit jobbigt för familjen och min mamma som är 73 år.
Idag jobbar Kristin Nykvist heltid i familjeföretaget Grönvallens Cementvarufabrik där hon är tredje generationen.
– Jag började jobba halvtid när strålningen var avklarad och i september gick jag över till heltid.
Kristin Nykvist ser positivt på framtiden och vill skicka med en uppmaning till alla kvinnor:
– Känn igenom dina bröst och upptäcker du något ska du söka vård direkt.

Fakta
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Medianåldern för insjuknande i bröstcancer är 66 år och en av tio kvinnor riskerar att få bröstcancer före 75 års ålder.
De allra flesta bröstcancerfall, 65 procent, upptäcks med hjälp av mammografi som gör det möjligt att upptäcka små tumörer innan man kan känna dem med sina fingrar. För att upptäcka eventuella tumörer mellan mammografierna bör du själv undersöka dina bröst regelbundet.
I en ny undersökning bland landets mammografienheter uppger 86 procent att de idag har brist på bröstradiologer, eller att de kommer ha det inom ett till fem år. För att upprätthålla nuvarande mammografirutiner tvingas hela 64 procent av mammografienheterna att använda hyrläkare och 82 procent har behövt jobba övertid under det senaste året.

Källa: Bröstcancerförbundet

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS