ANNONS

Medicinkliniken efterlyser fler sjuksköterskor och undersköterskor. “När det saknas personal i ett led blir det ofta ringar på vattnet och till sist saknas det överallt. Vi har ett jättestort rekryteringsbehov”, berättar Marita Stråhle, biträdande vårdenhetschef (andra uppifrån till vänster i bild).
Foto: Sonny Jonasson

Efterlyser sköterskestyrka

FALUN. Behovet av personal är stort. Inom vården generellt, och inte minst på Medicinkliniken i Falun. I praktiken saknar man en hel avdelning.

– Det är tufft nu och har varit det en längre tid.
De laddade orden tillhör Marita Stråhle, biträdande vårdenhetschef för Medicinkliniken på Falu lasarett.
Som ett led i att locka nya sjuksköterskor och undersköterskor till kliniken – den näst största på hela lasarettet – har man också via en öppet hus-aktivitet slagit upp portarna till verksamhetens hjärta.
– Det är givetvis önskvärt med en kombination av såväl erfarna sköterskor som studenter, säger Marita Stråhle.

Gällande vårdstudenter kan konceptet med medicinskt basår utgöra en både kunskap- och trygghetsrelaterad resurs. Julia Wanke har arbetat fyra år inom neurosektionen.
– Jag ingick i den första gruppen som fick testa på basårsupplägget, och det har varit en tillgång, berättar hon.
– När du kommer direkt från skolbänken och ut i verkligheten är det ofta nervöst. Här får man en mentor som guidar och hjälper en, det finns tid för utbildning och överlag ett kompisskap som gör att man väldigt snabbt känner sig välkommen och kommer in i arbetet, utvecklar hon.

Marita Stråhle:
– Medicinkliniken är bra på att vidareutveckla sin personal, och det är en styrka då arbetet inte sällan är oerhört komplext.
– Därför är det också önskvärt att vi har bra bemanning, rimlig belastning och tid för avancerade moment som att exempelvis ge cellgifter. Vi behandlar många cancersjuka, strokedrabbade, diabetespatienter, njursjuka och multisjuka äldre. Här på medicin har vi inte elektiv vård, utan patientflödet är konstant från såväl våra egna mottagningar som akuten, upplyser hon.

Den livsviktiga verksamheten är hårt ansatt av många vakanser.
– I dagsläget är vi kort om 19 sjuksköterskor och 12 undersköterskor, så det är i praktiken en hel avdelning som saknas, förklarar Marita den prekära situationen.
Det är en ny administration på plats i landstinget tillika blivande Region Dalarna.

Har du någon önskelista på åtgärder från deras håll?
– Den listan skulle nog bli lång, skrattar Marita Stråhle.
– Nej, men vi vill ha ett samlat grepp om kompetensförsörjning, en samsyn. Hur vi kan locka nya och stärka dem som redan jobbar här. Vi hanterar ju mjukvaror, det ger mervärde att kunna hjälpa människor och det är på många sätt ett fantastiskt arbete.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 47 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS