ANNONS

Strandängens förskola invigd, enligt pandemirestrektioner. Benjamin Eriksson-Guarderas och Emilia Norrlén testar konstverket och klätterredskapet “grankotteluftballongen”. Bakom från vänster Fredrik Rönning, Therese Bjurling, Hans Törnblom och Bengt Norrlén.
Foto: Veronica Rigtorp

Efterlängtad förskola redo att fyllas med liv

Familje- och utbildningsnämndens ordförande Bengt Norrlén klippte bandet som innebär att Strandängens förskola officiellt är invigd. Till sin hjälp hade han Emilia och Benjamin.

I full drift kommer Strandängens förskola att bestå av åtta avdelningar, varav sex flyttar in den 8 mars och inryms då av de befintliga avdelningarna från förskolorna Parken och Stegelbacken. Senare under året flyttar avdelning sju in. Den åttonde är alltjämt på planeringsstadiet.
– Stegelbackens tre avdelningar i moduler lämnas tillbaka, och övriga lokaler ska användas till Röda Bergas elever vid ombyggnaden av denna under hösten 2021, säger Fredrik Rönning, kommunalråd.

Förskolans rektor Therese Bjurling och projektansvarig för bygget Hans Törnblom, före detta fastighetschef, medverkade också vid invigningen. Men det var Bengt Norrlén som ensam fick äran att klippa bandet och det var en stolt ordförande som fattade saxen och utförde klippet som satte punkt för byggnationen av den historiska satsningen.
– Det känns otroligt kul att få vara med och ta detta i hamn. Det här kommer att betyda mycket för både personal och barn, det är jag övertygad om, sa Bengt Norrlén.

Bygget av Strandängens förskola är Smedjebackens kommuns största satsning någonsin.
– Att vi som kommun kan stå här och slå upp portarna till en skinande ny förskola utan att behöva låna upp nya pengar, det gör knappast saken sämre, säger kommunalrådet Rönning glatt.
Runt 70 miljoner har det ambitiösa bygget kostat, tack vare Smedjebackens kommuns starka ekonomi står de själva för alla kostnader.
Det är 30 år sedan det uppfördes en ny förskola i Smedjebacken senast. Då var det Solhyttan i Söderbärke som byggdes, och nu precis som då har Bröderna Svenssons Bygg AB varit ansvarig entreprenör.

Det var hösten 2019 som markarbetet inleddes vid nu invigda Strandängens förskola. Sakta men säkert har den välvda huskroppen sedan växt fram och börjat sträcka på sig i solen. Belägen på ängen nedanför Jobsbovägen och majestätiskt placerad med utsikt över sjön Barken.
– Det här måste vara den vackrast placerade förskolan i landet, utbrister Fredrik Rönning.

Läget gör att förskolan ligger centralt och lättillgängligt samtidigt som de tilltagna lekytorna och den närliggande skogen och Herosfältet ger möjligheter till lek och bus i massor.
Förskolan har också en stark miljöprofil och tar bland annat spillvärme från Ovako.
– Vi har hårda miljökrav där vi gått ännu längre och lagt oss 25 procent under Boverkets krav, vilket nästan gör att vi är nere på passivhusnivå, säger Hans Törnblom.
– Barnen är väldigt aktiva även i passivhus, skojar Fredrik Rönning.
Tidplanen har i stort sett hållits, trots att det under vissa perioder varit svårt att få fram leveranser under pandemin. Förskolan Strandängens bruksyta är hela 2 400 kvadratmeter.

Hans Törnblom projektansvarig vid Strandängens förskola och ordförande i familje- och utbildningsnämnden Bengt Norrlén, småpratar lite i matslussen där de färdiga matvagnarna av kökspersonalen, och där de sedan kan hämtas av förskolepersonalen. Foto: Veronica Rigtorp
Förskolans egna produktionsköket med kockarna Therese Sjöberg och Christina Hagström. Foto: Veronica Rigtorp

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS