ANNONS

Norbergs kommunalråd Johanna Odö brinner för folkhälsan och är extra stolt över bygget av Frida Hansdotter Arena i Norberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Efter flytten till Norberg växte det politiska intresset “Jag är engagerad och har alltid sagt ja till uppdrag”

NORBERG Som kommunalråd i Norbergs kommun får Johanna Odö (S) ofta stå till svars för beslut eller besvara kritik från oppositionen. Utdragna möten och långa arbetsdagar på upp till tolv timmar eller mer ingår också i hennes uppdrag. Trots det hinner hon med både hästar och att spela basket.

Johanna Odö, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Norberg, i sessionssalen i kommunhuset där hon ofta är på plats.
– Jag är gift med Norberg och jag trivs med att jobba mycket, säger hon leende.
Johanna Odö har en inneboende energi som lyser igenom och hon gillar att engagera sig i det hon gör, både i jobb och på fritid. Men vi tar det från början när Norberg blev hennes hemort för drygt 20 år sen.
– Jag var 19 år när jag flyttade från Stockholm till Norberg. Så jag gjorde en lite tvärtomresa kan man säga. Det vanliga är ju att yngre flyttar från en mindre ort till en större stad i stället för tvärtom.
På frågan hur det kom sig att hon hamnade just i Norberg blir svaret att här fanns både kärleken och hästar. Förhållandet är över sedan länge men hästar finns det fortfarande, ett intresse som hon för övrigt delar med den 17-åriga dottern. Johanna Odö berättar att ett tag hade hon tre hästar men idag är de två varav den ena är dotterns.
– Hästarna har jag inackorderade i Fagersta och där ingår det mesta så jag behöver bara mocka och rida. Det är perfekt, säger Johanna och fortsätter:
– Dottern studerar på Ösby naturbruksgymnasium och bor där i veckorna så nu är det bara jag och hunden som bor i Norberg.
Hunden är en chihuahua och med tanke på att huset är på 420 kvadratmeter finns det gott om plats. Dessutom har Johanna Odö cirka fem minuters promenadväg till kommunhuset så hon bor i princip granne med jobbet.
– Det är både för- och nackdelar men jag älskar mitt hus, mitt jobb och Norberg så det överväger, säger Johanna och tillägger att hon väljer Norberg varje dag.

Har du alltid varit politiskt aktiv?
– Nej, det växte fram och var ingenting jag hade med mig när jag flyttade hit. Men jag är engagerad och har alltid sagt ja till olika uppdrag i skola och arbetsliv. Det behövs fler som engagerar sig och alla behöver det.
I Stockholm jobbade Johanna Odö på Grand hotell och det har följts av många olika jobb.
– Jag har jobbat med allt möjligt och alltid tyckt att allt varit roligt. Det har varit i skolan, på fritidsgården, socialtjänsten och ofta med barn och ungdomar på olika sätt. Det har alltid varit för och med människor. Min grundtjänst har jag i kommunen som jag är tjänstledig ifrån.

Hur kom det sig att du engagerade dig politiskt?
– Vi var tre kompisar som pratat ihop oss om att vi någon gång skulle engagera oss politiskt eller i andra sammanhang. För mig blev det som ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Norberg. När Åsa Eriksson skulle avgå som kommunalråd fick jag frågan om inte jag var intresserad av att ta över och på den vägen är det. Jag har haft en snabb karriär.
Politiska beslut faller inte alltid i god jord och Johanna Odö blir ofta ifrågasatt av oppositionen.

Tittar ni snett på varann när ni möts?
– Vi röstar ju om besluten och har majoritet för vår politik men jag tycker att vi ändå har högt i tak och lyssnar in varandra. Vi har en organisation som innebär att jag är den enda heltidsarvoderade politikern och ordförande i nämnden. Sedan är det fyra utskott som lyder under den och vi har inga oppositionsråd men jag tycker att vi har en god ton, säger Odö och fortsätter:
– Nu har vi en otroligt skicklig kommunchef, Christian Foster, som är en neutral bild även för oppositionen. Genom honom får de alla möjligheter att få information och underlag för att driva sin politik.
Johanna Odö konstaterar att hennes uppdrag innebär många möten och ibland är det svårt att skilja på privat och politik.
– Men på fritiden är jag bara Johanna.
Som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande är Johanna Odö ett välbekant ansikte i kommunen och frågan är om hon kan vara privat när hon rör sig i Norberg?
– Nja, det kan ta tid att vara privat i bygden. När jag ska dricka kaffe med kompisar och vi saknar mjölk så är det inte mig de skickar för att handla om vi har begränsat med tid. Men det är många som hör av sig om stort och smått och det är bara roligt.

Är det något du känner dig extra stolt över?
– Jag brinner för folkhälsan och att vi kunde bygga vår Frida Hansdotterarena är jag extra stolt över.
Johanna Odö var också med och startade hälsoveckan i Norberg, ett arrangemang som inleddes år 2000.
Om vi återgår till Johanna Odös lilla men ändå fungerande fritid så har hon också sett till att få igång ett basketlag i Norberg. Själv har hon spelat basket på elitnivå i Stockholm och efter flytten till Norberg spelade hon även en kortare period i Avesta.

Hur fick du idén att starta ett basketlag?
– När jag var och pratade med ungdomsrådet så kom det upp att de saknar ett basketlag. Jag fick frågan om att bli tränare så nu kör vi varje onsdag. Det är deltagare från högstadiet, både killar och tjejer, och vi alla tycker det här är jättekul, säger hon och fortsätter:
– Jag har också fått hjälp av ytterligare två tränare och basketen skulle kunna utvecklas ännu mer i Norberg genom samarbete med andra orter.
Det är bara en halvtimme mellan basketträning och partiets kvällsmöten på onsdagar och då dyker Johanna Odö upp i träningskläder.

På frågan vad som är mest stimulerande med hennes politiska uppdrag är svaret:
– Att driva politik som leder till förbättring för oss i Norberg. Nu håller vi på med en heltidsresa inom äldreomsorgen. Alla som jobbar hos oss ska ha rätt till heltid och det är en stor och nödvändig resa. För mig är det också viktigt att se båda sidorna, dels som arbetsgivare men även som representant för Norbergarna.

Vilka utmaningar har du ställts inför?
– I början av mandatperioden var det jobbigt. Alla hade inte koll på sin roll och vi fick hantera mycket sakfrågor och vi ska inte peta på saknivå.
– Politiken är ett långdraget och strategiskt arbete. Det är skillnad att mocka boxen åt en häst, då ser man resultatet direkt.

Visioner för framtiden?
– Arbetet just nu handlar mycket om styrning och ledning i kommunen. Kvalitet bidrar till en än mer effektiv organisation, säger Odö och fortsätter:
– Vi gör ett stort utvecklings- och förändringsarbete för framtiden och där vill jag gärna vara med. Norberg är en kommun i utveckling och vi har plus på inflyttning, bygger bostäder, utökar förskoleplatser och det är full fart framåt. Det här är min bebis och även om vi inte skulle vinna valet och jag inte skulle få fortsatt förtroende som kommunalråd vill jag fortsätta att vara en del av politiken i Norberg.
Johanna Odö påpekar att hon är stolt över kommunens budgetarbete och hon försöker att fira segrarna.
– Det är viktigt, säger Johanna Odö som fyllde 40 år 5 juli.
– Jag fyller faktiskt samma dag som Norbergs kommunhus och det kanske bidrar till att jag känner så starkt för Norberg, säger Johanna Odö och ler.

Om Johanna Odö
Namn: Karin Johanna Odö.
Ålder: 40 år.
Familj: Dottern Alva, en hund och två hästar.
Intressen: Hästar och ridning, heminredning och trädgårdspyssel.
Favoritmat: Köttfärsås och spagetti, pasta överhuvudtaget
Dricker helst: Kaffe med sällskap
Det gör mig arg: Elakheter, det är ju så onödigt!
Det gör mig glad: Häng med dottern, långa helgmornar, fina sommardagar, leende människor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS