ANNONS

Årets virtuella majblomma är designad av tre skolungdomar. Den har tyllbotten och kronblad som påminner om vilda djur.
Foto: Majblomman.se

Dubbla majblommor i år

DALARNA. Ett säkert vårtecken är försäljningen av majblomman. I år är ju situationen lite annorlunda och det är inte läge att träffas. Samtidigt är försäljningen av majblommor också annorlunda, all försäljning kommer att ske via webshopar som barnen skapar på hemsidan. – Vi i lokalföreningen i Borlänge kommer att göra webshoppar där barn kan sälja 2020-års majblomma, säger Elisabeth Brus, kassör, Majblomman Borlänge.

Lokalföreningen kommer också att sälja den virtuella majblomma digitalt, som tagits fram för 2021.
Den majblomman har zebra- och tigerrandiga kronblad och tunn tyllbotten. Axel, 13 år, Hana, 10, och Mohammed, 12, har tillsammans tagit fram den kanske mest spektakulära blomman i majblommans 114-åriga historia.
– Jag tycker att den nya majblomman blev jättefin. Den påminner mig om djurens värld, säger Hana Bozickovic.
Genom digitala möten har gruppen samarbetat sedan i somras.
– Det passar väldigt bra att barn är med här i stället för att bara vuxna bestämmer. Majblomman är ju en barnrättsorganisation, säger Axel Viken.

Året som gick påverkade Majblomman dramatiskt. Inga majblommor kunde säljas på vanligt vis och insamlingen minskade kraftigt, vilket ytterst påverkar alla barn som behöver Majblomman.
– 2020 blev ett turbulent år då vi tvingades ställa in vår traditionella insamling. Det kändes väldigt mörkt ett tag, främst för alla barn som verkligen behöver ekonomiskt stöd från Majblomman. Men tack vare alla privatpersoner och företag som ställde upp kom vi ut på andra sidan. Och i vår är det äntligen dags för insamling igen, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.
– Jag tycker det är helt fantastiskt att Majblomman hjälper barn. Vissa behöver kanske en cykel och då kan de få det tack vare Majblomman, säger designer Mohammed Tepeku.

Majblommanförsäljningen startar den 15 april. Då kommer barn och unga över hela landet att sälja 2020 års majblommor i egna webshopar, som enkelt kan startas och följas i Majblommans app. 2021 års majblomma är virtuell och köps digitalt genom insamlingar som vuxna och företag kan starta.
Tove Lindahl Greve:
– I år är det viktigare än någonsin att köpa majblommor och samtidigt har det aldrig varit så enkelt att delta. Det känns spännande att planera för en insamling som gör att alla kan vara med i. Barn och unga står som vanligt i centrum och säljer 2020 års fysiska blomma via individuella webbutiker. 2021 års blomma säljs digitalt av privatpersoner och företag som vill starta egna insamlingar för majblomman.

Vårens insamling som genomförs av barn startar den 15 april och håller på till den 2 maj, tar såklart hänsyn till att barnen inte ska behöva träffa köparna fysiskt. Lösningen är att barnen kommer att sälja majblommor via personliga webbshoppar.
Den digitala insamlingen startar också den 15 april, men pågår till och med den 31 maj.

Majblomman
Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.
Källa: Majblomman.se

Så här går det till:
De insamlade medlen går bland annat till ekonomiskt stöd i till barn i närområdet, där insamlingen genomförs. Barnen som säljer blommorna får behålla 10 procent av sin egen försäljning. Gruppen/klassen får behålla ytterligare 10 procent.
Till detta finns hos Majblomman färdiga lektionsplaner, kopplade till läroplanens mål, klara att använda. Där själva insamlingen uppfyller flera av läroplanens mål.
Den stora förändringen för barnen och de vuxna som ansvarar för barngruppen är hur det hela organiseras:
Den vuxen som är ansvarig för barngruppens försäljning skapar en gruppkod som hen ger till barnen.
För att skapa sin unika webbshop registrerar sig barnen i Majblommans app/hemsida med gruppkoden och sitt namn.
För att sälja majblommor kan barnet sedan sprida länken till sin webbshop. Detta genom till exempel sociala medier, sms, e-post och/eller genom att skriva ut länken till webbshoppen och lägga denna i brevlådor eller liknande.
Majblommeköpare beställer och betalar sina majblommor direkt i barnets webbshop.
Majblommorna skickas sen direkt hem till köparen från Majblommans centrala lager. Detta innebär att varken barn, lärare/ledare eller lokalförening i år hanterar blommor, pengar eller redovisningar.
Lärare/ledare och lokalföreningar kan följa försäljningen via Majblommans hemsida. Barnen kan följa sin försäljning i Majblommans app eller på hemsidan.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS