ANNONS

Nu rivs gamla bussgaraget i Ludvika för att ge plats åt nya vägen och en rondell. Namir Alwan och Wiking Dahlgren som jobbat där i många år tycker att det känns lite vemodigt men är mest glada över förändringen – både för egen del och för Ludvikas del. “Det nya garaget underlättar verkligen vårt jobb”, säger Namir.
Foto: Karin Diffner

Dubbla känslor när bussgaraget försvinner

LUDVIKA. En epok är slut när bussgaraget i Ludvika nu rivs. Wiking Dahlgren och Namir Alwan är två som har jobbat där i många år. – Det känns lite sorgligt att ett ställe man jobbat på så länge bara försvinner, men de nya lokalerna underlättar vårt jobb, säger Namir som är verkmästare åt bussbolaget Transdev.

I samband med ombyggnaden av riksväg 50 genom Ludvika ska Trafikverket anlägga en rondell vid korsningen mot Vasagatan. Det är en av anledningarna till att bussgaraget nu ska rivas och att verksamheten nyligen flyttades till Björnmossen.
– Gamla bussdepån byggdes om 1963. Då byggde man till tvätthall, garage och verkstad, berättar Wiking Dahlgren.

Själv klev han in på verkstadsgolvet redan 1982 som reparatör och avancerade efter några år till verkmästare.
– Vi hade mycket färre bussar då, som mest 36 varav tre bara var för beställning, berättar han.
Med åren har antalet bussar ökat stadigt och är nu uppe i ett 60-tal.
– På slutet stod det bussar överallt. Det blev trångt både inne i garaget och utvändigt. Man riskerade att köra över tre-fyra bussar för att ta ut en, säger Wiking som efter några år som resande åt företaget kom tillbaka som reparatör 2019.
Han har trivts med jobbet i alla år och har inga planer på att sluta även om han har fyllt 79 år och passerat pensionsåldern med råge. Vad som är tjusningen med att reparera bussar har han och Namir Alwan lite svårt att komma fram till men enas till slut om att det är utmaningen.
– Det är mer elektronik i bussar och därför svårare att reparera än lastbilar, säger Namir.

Han började för 14 år sedan och har fina minnen från gamla bussgaraget.
– Det var mitt första jobb i Sverige. Jag började som busschaufför, fortsatte som reparatör och nu har jag varit ansvarig för verkstaden i fem år. Det är en lång tid, men det har gått fort ändå, konstaterar han.


Namir har sparat en tegelsten från gamla jobbet som han ska skriva Bergslagsgatan 8 på och spara som minne. Men även om både han och Wiking känner ett stänk av nostalgi vid tanken på gamla bussgaraget, så är de mest glada över förändringen – både för egen del och för Ludvikas del.
– De nya lokalerna är fräscha, vi har riktigt bra ventilationsanläggning och brandlarm – något som saknades i de gamla, säger Namir.
– Arbetsmiljön är bättre; det är ljusare, mer plats och varmare, fortsätter Wiking.
Han tycker att det är på tiden att det blev en förbättring.
– Ja, det har ju varit på gång ända sedan GDG:s tid att flytta ut depån. Alla andra depåer i länet ligger ju utanför stan.

Den enda nackdelen de två kollegorna ser är att det tar längre tid att vid akuta fall ta sig till resecentrum för att till exempel byta ut en trasig buss från den nya bussdepån på Björnmossen.
– Förut tog det bara två minuter, men nu under rusningstrafik kan det ta 15 minuter, säger Namir.
För Ludvikabornas del tror de att rivningen bara är positiv.
– Det kommer att förändra stadsbilden och trafiken genom stan kommer att gå smidigare, säger Wiking.

Fakta/Namir Alwan
Ålder: 44 år.
Bor: I Blötberget.
Familj: Fru och två barn.
Yrke: Verkmästare.
Intressen: Teknik.

Fakta/Wiking Dahlgren
Ålder: 79 år.
Bor: I Sunnansjö.
Familj: Fru.
Yrke: Reparatör.
Intressen: Trädgården.

Fakta/Bussbolaget
Bussbolaget i Ludvika heter numera Transdev och områdeschefen Håkan Eriksson.
Transdev är en av de större privata aktörerna i Ludvika. Företaget sysselsätter 120 personer, varav 104 är chaufförer (buss och taxi) och resten jobbar på verkstaden, i tvätthallen, med driftsledning och inom administration.
Företaget har drygt 60 bussar och tio taxibilar, varav de sistnämnda precis håller på att förnyas.
Förutom depån på Björnmossen finns en liten depå i Söderbärke.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS