ANNONS

Maserfrakts vd Arne Helmersson och projektledare Martin Johansson berättade att företaget har ett stort behov av personal redan nu och mer behövs längre fram då branschen har en ålderstigen kår. Just nu behövs 60-tal personer till olika befattningar. – Idag säger nej till jobb för att vi inte har personal, säger Arne Helmersson.
Foto: Veronica Rigtorp

Dubbelt upp har satt 370 personer i jobb

BORLÄNGE. När satsningen Dubbelt upp som pågått under ett års tid, med målet att få fler långtidsarbetslösa i sysselsättning summerades hade 370 personer fått jobb.

Dubbelt Upp är en satsning som Borlänge kommun startade hösten 2017 för att utmana det lokala näringslivet att anställa långtidsarbetslösa. Näringslivet har anställt 195 personer och Borlänge kommun 175. Totalt har 370 personer fått jobb genom satsningen i Borlänge.
När Dubbelt upp drog igång hade Borlänge en arbetslöshet på 9,2 procent när nu projektet summeras är arbetslösheten nere på 7,6 procent.

Satsningen avslutade med presentation av året som gått och föreläsningar på Fryshuset.
Medverkade gjorde bland annat Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Persson (S), arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande och Angelica Ekholm, näringslivschef.
– Det är positivt att så många kommit i sysselsättning genom Dubbelt upp och att arbetslösheten har gått ner sedan förra året, säger Kenneth Persson (S), arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande.

Det praktiska arbetet med att matcha personer mot arbetsplatser har hanterats av kommunens arbetsmarknadsenhet och arbetsförmedlingen.
– En av nyckelfaktorerna är samarbetet, hur vi på ett effektivt sätt hittar kompetens som passar arbetsgivarnas behov. Många företag har sett det positiva med att anställa personer genom Dubbelt upp och de personer som varit en del av satsningen har fått möjligheten att fylla på med erfarenhet, utöka sitt kontaktnät och ta ett steg in på arbetsmarknaden, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dubbelt upp har också lagt grunden till en långsiktig hållbar lösning för långtidsarbetslösa genom olika samarbeten, som nu blir nästa del att arbeta vidare med.
– Det finns redan en dialog med flera branscher om att sänka trösklarna ut till arbetsmarknaden. Det finns många bristyrken, till exempel restaurangbiträden, personal inom vård och omsorg och yrkeschaufförer. Vårt fokus är att skapa kompletterande utbildningar ihop med branschen som leder till anställningsbarhet, säger Angelica Ekholm, näringslivschef.

Företagen Coor och Maserfrakt berättade om hur deras kompetensbehov ser ut. Lovande siffror för de i publiken som kunde tänka sig att jobba i åkeribranschen.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 37 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS