Drömhuset med stort svängrum

Inomhusbalkongen en trappa upp, har en brygga över till läsloftet.
Foto: Veronica Rigtorp
LUDVIKA. Mitt ute i skogen ligger Ranchen, ett husprojekt av det lite mer ovanliga slaget.

Makarna Sussi och Anders Sakofall drömhus är inflyttningsklart i augusti, tills dess bor de i lillstugan på gården, även den byggd i ranchstil.
4,6 hektar mark med 200 meter strandremsa och egen badstrand, kan göra vem som helst avundsjuk. Till det ska inkluderas ett hus på 310 kvadratmeter, med köks och vardagsrumsdel med sex meters takhöjd. Två garage, ett för Sussis bil och ett för Anders att meka i.

Exteriört börjar huset se ut som ett ranchhus, nertill ska det sättas sten. Genom entrédörren välkomnar huset med öppenplanlösning. Ett stort skafferi bredvid det öppna köket som får en L-formad stor köksö och en bar i den kortare L-delen.
Ett badrum på 24 kvadratmeter, stort som en rymlig etta i storstaden, inbjuder till dans.
– Vi tycker om att bugga och i gamla huset var det lite för trängt i badrummet, så nu byggde vi större, säger Sussi och ler mot maken.

Ett sovrum, tvättstuga och stort förråd ligger intill dubbelgaraget på bottenplan.
På övre plan finns sovrum för besökande barnbarn med intilliggande egen koja. En glasad pardörr leder in till parets svit. Innanför finns ett eget badrum, walk-in-closet och rymligt sovrum. På ena sidan av sviten finns utgång till inomhusbalkongen, som går runt hela övervåningens rum. Här ska det bli som en riktig balkong med blomlådor och allt. Här kan balkongfrukost intas hela året om med utsikt över Väsman.
– Soligt sinne, soligt inne, skaldar Sussi Sakofall och kliver ut på inomhusbalkongen.

Balkongen kommer att ha ett räcke av armeringsjärn. På väggen kommer belysningen att bestå av stallampor. Ett Texas longhorn står också på inköpslistan. Läsloftet ser ut att sväva fritt, endast en brygga från inomhusbalkongen leder dit.
På gårdsplanen kommer det att finnas riktigt träställningen, a la cowboy, för att koppla hästarna, och tillhörande vattenho.
Anders har ritat huset själv och drömmen är att få hålla på med sådana här lite speciella husprojekt på heltid. Idéer är det gått om och energin är det inget fel på, så vem vet kanske byter konsult Anders karriär mitt i livet.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 23 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

LUDVIKA. För 20 år sedan utvecklade svenska ABB nya krafthalvledare, Powercip, i kiselkarbid som spåddes revolutionera HVDC, men ABB gav upp men får nu tillbaka spetstekniken.
LUDVIKA. Nederländska nätbolaget TenneT har tillsammans med danska, tyska, brittiska, och norska intressenter visioner som kommer att ge ABB Power Grids i Ludvika jobb i 25 år, med kraftöar.
LUDVIKA. Nordic Iron Ore, som planerar att återstarta Blötbergsgruvan, har presenterat en ny studie på nästa steg, hur man ska hitta mer järnmalm under Väsman.