Särk och jacka har inspirerats av typiska detaljer från 1700-talet som krås, halvlånga ärmar och volang.
Foto: Karin Diffner

Dräkt kan få fler varianter

SMEDJEBACKEN. Den ska inte ersätta sockendräkten utan vara ett alternativ som vem som helst ska kunna bära och sy upp. Nu kan den nya “Bellmansdräkten” få fler varianter. – Det har varit ett jättekul projekt och nu fortsätter kreativiteten, säger Anna Falkengren, en av dem som deltagit i arbetet.

Idén kommer från spelmannen Thomas Fahlander som är uppvuxen i Smedjebacken. Eftersom det var så varmt att spela i Norrbärkedräkten på somrarna lät han sy upp ett par tunnare byxor i linne som han kunde variera med.
För några år sedan tog han kontakt med Norrbärke hembygdsgård för att se om det inte gick att göra något liknande när den gällde den kvinnliga dräkten.
– Vi bildade en bred arbetsgrupp och sedan har det här nya plagget långsamt vuxit fram, säger Anna Falkengren, en av deltagarna i gruppen.

Gruppen kom fram till att den nya dräkten skulle ha anknytning till 1700-talet och Carl Michael Bellman med tanke på kopplingen mellan hembygdsgården och skalden.
– När vi satt där och spånade så fick vi plötsligt se stora tapetbitar som suttit utanpå väggmålningarna i en sal och som tack och lov sparats.
Medlemmarna i gruppen beslöt att försöka trycka upp ett mönsterprov av de gamla 1700-talstapeterna på linnetyg.
– Det var så spännande att se hur det skulle gå att överföra tapetmönstret. Det var som trolleri och blev ju jättefint, utbrister Anna.

Anna har tillsammans med Marie Bjerdahl Swärd och Helena Hägerman tagit fram själva formen på dräkten. Helena har sedan sytt upp dräkten i ett exemplar som använts av Marie Keohane under guidningar vid hembygdsgården.
– Det är ingen ersättning av sockendräkten utan ett komplement, betonar Anna.
Är det någon mer som sytt upp dräkten?
– Inte som jag känner till, men det är flera som har beställt tyg från hembygdsföreningen på metervara. Vi hoppas att tyget ska bli mer känt, men det är ett långtidsprojekt.
Finns det mönster att köpa till dräkten?
– Nej, så långt har vi inte kommit än.

Anna Falkengren berättar att dräktprojektet nu ska utvärderas och att idéerna inte är slut.
– Kreativiteten fortsätter. Det kan blir flera varianter, kanske en längre, säger Anna som även är engagerad i Söderbärke hembygdsförening.
Kan det bli en liknande variant också i Söderbärke?
– Det finns det inga planer på, men det är något jag fantiserar om. I den hembygdsgården finns en helt annat typ av väggmålningar men med fantastiska blommönster på, så det vore ju en dröm.

Fakta/ “Bellmansdräkten”
Det nya klädesplagget har tagits fram i Norrbärke hembygdsförenings regi i syfte att ha en modern och samtidigt historisk klädsel vid guidning av hembygdsgården.
Arbetsgruppen har bestått av: Thomas Fahlander, Kristina Bjerndal, Tage Hägerman, Eva Långberg, Britt-Marie Hägerman, Helena Hägerman, Marie Bjerndal Swärd och Anna Falkengren.
Smedjebackens kommun har bidragit med 10 000 kronor för tyg och tygtrycket. Resten av arbetet har skett ideellt.

Fakta/Bellmansgården
Bellmansgården är Norrbärke hembygdsförenings paradgård.
Det är en bergsmansgård som tidigare stått i Furbo.
I en stuga i Furbo växte Carl Michael Bellmans morfars far, Michael Hermansson, upp. Det är därför gården numera kallas för Bellmansgården.
Vid flytten till nuvarande plats på 1950-talet revs de gamla 1700-talstapeterna ner till förmån för de väggmålningar som fanns bakom. En del tapetbitar sparades och det är de som ligger till grund för mönstret i den nya dräkten.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS