ANNONS

Jouni Haapala, Simon Dahlberg, Roger Reinstam och Mart Hällgren utgör den framgångsrika melodifabriken känd som De Lyckliga Kompisarna. Nu har man berikat scengolv även i Japan. “Många hade t-shirts med olika gamla svenska punkband”, berättar Roger Reinstam rörande det japanska punkintresset.
Foto: Privat

DLK tog trallpunken till Japan

FALUN. De Lyckliga Kompisarna är ett namn som åtnjuter lika mycket respekt som tonal särprägel i den svenska punkfloran. Nu har de tagit sin refrängstarka repertoar till Japan.

De Lyckliga Kompisarna är ett namn som åtnjuter lika mycket respekt som tonal särprägel i den svenska punkfloran. Bildat 1989 av förgrundsfiguren Martin “Mart” Hällgren är man jämte band som Charta 77, Strebers och Köttgrottorna fanbärare för den såväl nationellt som internationellt älskade trallpunken. Dagens bandsättning inkluderar Mart Hällgren (sång, bas), Jouni Haapala (trummor), Roger Reinstam och Simon Dahlberg, båda gitarr och med Falun som hemstad.

Nu har dessa lyckliga kompisar tagit sin refrängstarka repertoar 800 mil österut – till Japan.
Roger Reinstam bläddrar bland några av upplevelserna från bandets första möte med orienten.

I vilka städer spelade ni?
– Vi började i Tokyo och sedan körde vi Nagoya, Kobe och avslutade i Tokyo igen.

Vilka var dina första intryck när du satte fot i Japan?
– Hur stort allting var. Rent och snyggt och folk visade hänsyn och stod snällt i kö.

Jämfört med den svenska livescenen för punk och närliggande genrer, vilka är de största skillnaderna rörande stämning och publikens agerande i Japan?
– Det var som att vara tillbaka när man började spela i band. Man kollade på varandras band, köpte t-shirts och supportade. Ingen loge, utan alla hängde och hörde ihop på något vis.

Fick ni höra japaner sjunga allsång till låtar som ”Le som en fotomodell”, ”Ishockeyfrisyr”och ”Bara tiden är ny”?
– Haha! Faktiskt så var det en del allsång. Ett av banden körde till och med vår låt ”Elvis lever”, och många hade t-shirts med olika gamla svenska punkband.

Lirade ni några nya dängor från färska verket ”Pengar har inga ögon”?
– Ja, vi testade ett par nya nya låtar, ”Boostade Egon” och ”Välj din verklighet”.

Uppstod något krångel, missförstånd eller andra debacle som kommer att utgöra bra rövarhistorier framöver?
– Nja. Japaner är ganska dåliga på engelska så det blev många gissningar. Men man gör sig förstådd på något vis. Inga skandaler.

Lärde ni känna några människor som gjorde särskilt avtryck hos er som band och individer?
– Alla band och människorna på spelställena. I synnerhet bandet 4-zugara, som agerade ”värdband” åt oss. De har en enorm gästfrihet.

De Lyckliga Kompisarna är aktuella med nya plattan “Pengar har inga ögon” och en höstturné som tog sin början i Örebro förra helgen och avslutas i Stockholm 16 november.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS