ANNONS

Ann Eriksson är rektor på Vasaskolan i Hedemora, där alla elever studerar hemifrån sedan ett par veckor tillbaka.
Foto: Pär Sönnert

Distansundervisning ger speciell situation i skolorna

HEDEMORA Vasaskolan i Hedemora är en av grundskolorna som har infört distansundervisning, på grund av den höga smittspridningen av coronaviruset. “Eleverna och lärarna har varit fantastiska”, berömmer rektorn Ann Eriksson.

Efter att smittspridningen av coronaviruset ökat kraftigt i Hedemora för ett par veckor sedan infördes distansundervisning på bland annat Vasaskolan.
– Vi har haft ett par veckor nu med hel distansundervisning. Det är en utmaning i skolbyggnaden att hålla distans för elever och lärare. Vi har haft ett par enstaka fall av covid-19 bland lärare och elever men att distansundervisningen infördes beror på situationen i hela kommunen, säger Ann Eriksson, rektor på Vasaskolan.

I början av läsåret gjordes en annan variant.
– Då turades åttorna och niorna om att vara på plats i skolan varannan dag och så studerade de på distans varannan dag. Detta minskade trängseln på skolan. Sjuorna var dock på plats hela tiden, säger Ann Eriksson.

Att skolan är i stort sett helt tom på människor, förutom ett par lärare som jobbar från skolan, har skapat en speciell situation.
– Det blir så tomt och tyst i skolan. Jag saknar lärarna och eleverna. En skola ska vara full av liv och rörelse. Vi hoppas att smittspridningen ska gå ner så att vi kan gå tillbaka till ett normalläge snart. Vi tar en vecka i taget, säger Ann Eriksson.

Hon vill passa på att berömma lärarna och eleverna.
– De har varit helt fantastiska. De är så flexibla när det har blivit ändringar med kort varsel, det ska de ha beröm för, säger Ann Eriksson.

Vad tycker då eleverna själva om att studera på distans? Annonsbladet träffade åttondeklassarna Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers, som nyligen vann regionfinalen i Teknikåttan, och passade på att fråga dem.
– Det är annorlunda att sitta hemma och plugga, men det är rätt lugnt, tycker Agnes Gotthardsson.
– Jag tycker att man är ungefär lika effektiv med studierna hemma som i skolan, säger Elvira Lindberg.
– Men det är tråkigt att inte få träffa kompisarna, säger Ella Perers.

När det gäller skolämnena så är det vissa som går bättre än andra att läsa på distans.
– Slöjd går ju inte att ha praktiskt på distans, så där har vi bara teori, säger Agnes Gotthardsson.

Hur mycket tänker ni på pandemin?
– Det är klart att man tänker på smittan, men det är alltid bra att bli påmind om att vi ska tänka på att hålla avstånd och så, säger Agnes Gotthardsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 19, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS