ANNONS

Innan Snällkalendrarna delades ut hade barnen disco-rast. Andreas Norrström från Swedbank och Tunets skolans tillförordnade rektor Alexander Dahlback väntade in ett bra tillfälle att överlämna kalendrarna. En av eleverna var extra nyfiken och passade på att ställa frågor.
Foto: Veronica Rigtorp

Disco, glada elever och snällkalender

BORLÄNGE. Glada elever på Tunets skola samlades till rast med discodans innan de tog emot årets Snällkalendrar av Andreas Norrström från Swedbank.

Efter föredömligt kort tal av rektor Alexander Dahlback, där han poängterade vikten av att alla barn och alla på skolan ska känna sig trygga och ha det bra i skolan, lämnade han ordet till Andreas Norrström som även han förstod att barn inte vill ha långa tal, och höll det hela kort och intressant.
Han berättade om kalendern och mobbing. Och barnen var med och svarade när Andreas ställde öppna frågor som: Vad betyder friends ? – och alla ropar ”vänner”. Vet ni vad mobbing är ? – Ja svarar eleverna i kör.
– Friends motverkar mobbing, förklarar Andreas.
När talen och utdelning var klar föreslog en av lärarna att de skulle fortsätta med discodansen, och då passade Andreas på att frågade om han fick vara med och dansa blev svaret ett rungande JA, med något förvånade ansiktsuttryck syntes också, åtföljt av leenden och skratt från eleverna på Tunets skola.
Eleverna trodde nog inte att det skulle bli några “moves” från herrn som stod bredvid deras rektor, och det hade dom alldeles rätt i, men det gjorde inget, eleverna dansade glatt vidare i blötsnön på skolgården.
I Borlänge är det Swedbank som för tredje året i rad köper in 300 kalendrar, som överlämnas till kommunens skolor.
Snällkalendern ges ut av Friends som är en icke-vinstinriktad organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning och andra kränkningar inom skolan och idrottsföreningar runtom i hela Sverige.
En liten handling kan göra stor skillnad och Friends prisbelönta julkalender utmanar eleverna att göra något snällt varje dag fram till julafton. Friends har tagit fram kalendern för att de vet vad en liten snäll handling kan göra. Det kan få någon att känna sig sedd, vara starten på en ny vänskap eller till och med bryta ett utanförskap.
Förutom att inspirera den som öppnar de 24 luckorna till att göra en liten snäll handling så finns det också en mottagare som i sin tur blir inspirerad. Det betyder att spridningen av snälla handlingar blir enorm.
– Idag är 60 000 barn i Sverige utsatta för mobbning och nya undersökningar visar att både mobbning och psykisk ohälsa ökar. Enbart en snällkalender stoppar förstås inte de här stora samhällsproblemen, men vi vet att den bidrar till ett varmare samhällsklimat i december där både fler barn och vuxna känner sig sedda, säger Didrik von Seth, tillförordnad generalsekreterare Friends.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef v50

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS