ANNONS

Tonläget höjs efter reevisorarnas granskning, nu vill största oppositionspartiet Demokraterna ha bort kommunalrådet Joganna Odö (S)
Foto: Bo Joffer

(DiN) vill ha misstroendeomröstning om kommunalrådet Johanna Odö (S)

NORBERG. – Problemet med revisorskritiken är den politiska ledningen, vi har ett kommunalråd som inte tar ansvar. Hade det varit en minister hade det blivit en misstroendeförklarind.

_ Men tyvärr tillåter inte kommunallagen kommunala misstroendeomröstningar, säger Christer Filipsson, företrädare för Dmokraterna i Norberg, DiN, efter ett extramöte i kommunstyrelsen om kommunrevisionen och PWC-s granskning av hemtjänsten.

Filipsson hade laddat upp inför extramötet med en specialgranskning efter PWC-rapporten där han på elva punkter slog ned på socialförvaltningens allvarliga kvalitetsbrister.
– Jag yrkade på att vi omgående skulle anmäla detta till IVO, (Inspektionen för vård och omsorg), men vi blev avfärdade på ett formaliamässigt sätt av kommunalrådet Johanna Odö. Våra elva punkter efter PWC-rapporten skickas nu till sociala utskottet för hantering. Det innebär att det blir en fördröjning ända in i januari.
– Kommunrevisionens frågor avfärdade hon med att det är deras åsikt. PWC-rapporten lämnas nu över till arbetsgruppen som arbetar med översyn av hemtjänsten och som ska baka in revisionens frågor när arbetsgruppen återkommer till kommunstyrelsen i januari, säger Christer Filipsson DiN.
– Problemet för oss i oppositionen är att socialdemokraterna har egen majoritet så när kommunledningen skjuter problemen framför sig och inte anmäler brister som här till IVO så rullar skandalerna på, säger Filipsson.
En tidigare konsult och som också granskat hemtjänsten i Norberg och som inte fick förlängt uppdrag av kommunledningen skriver bland annat följande:
“Återigen framträder, i PWC rapporten, frågan som jag lyfte fram i mitt arbete: problemet inom socialförvaltningen i Norbergs kommun handlar om ledningsfrågor och inte som kommunledningen anser – personalfrågor”.
I den 20 sidiga granskningen från Öhrlings PricewaterhouseCoppers (PWC) görs följande bedömning:
“Efter genomförd revision och genomgång av samtliga kontrollmål gör vi bedömningen att kommunstyrelsen EJ säkerställer en ändamålsenlig styrning och ledning av hemtjänstverksamheten”.
Annonsbladet söker Johanna Odö för hennes kommentarer och återkommer när vi nått henne.

Publicerad i annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS