Göran Hoffman förbereder det digitala kommunfullmäktigetestet, med bistånd från kommunsekreteraren Jennifer Berglund och webb- tv- och radiokunnige Tommy Samuelsson.
Foto: John Leander

Digitalt fullmäktige testades i Hedemora

HEDEMORA Senaste kommunfullmäktige i Hedemora kritiserades för att det inte hölls digitalt. Nu har ett digitalt testfullmäktige hållits för att se om det kan genomföras i skarpt läge.

Under en timme under tisdagskvällen hölls ett digitalt testfullmäktige. Testet gjordes för att se om nästa riktiga fullmäktige, som äger rum på tisdag, kan följa ”coronatrenden” och hållas digitalt. Men för att det ska vara möjligt behöver kommunens IT-ansvariga få svar på en del frågor.
– Vi måste ha koll på att folk inte sitter på svajiga uppkopplingar. Vi måste ha koll på ifall någon faller bort, säger Hedemora kommuns IT-chef Göran Hoffman.

Under en timme under tisdagskvällen hölls ett digitalt testfullmäktige. Testet gjordes för att se om nästa riktiga fullmäktige, som äger rum på tisdag 15 december, kan följa ”coronatrenden” och hållas digitalt. Men för att det ska vara möjligt behöver kommunens IT-ansvariga få svar på en del frågor.
– Vi måste ha koll på att folk inte sitter på svajiga uppkopplingar. Vi måste ha koll på ifall någon faller bort, säger Hedemora kommuns IT-chef Göran Hoffman.

Det han främst syftar på är kravet att alla ska kunna se och höra varandra, även om de inte fysiskt befinner sig på samma plats. Det betyder att ett digitalt fullmäktige måste vara en fullt fungerande videokonferens, att den som har ordet syns och hörs på allas skärmar när mötet pågår. Minsta avbrott, eller att ledamöter förlorar kontakt på grund av tekniskt strul kan snabbt innebära att mötet måste ajourneras.
Redan några dagar innan testet insåg Göran att utmaningar kring detta kunde uppstå.
– Vi har skickat ut en enkät där vi bland annat frågar vad ledamöterna har för typ av bredband. Någon svarar att den inte vet. En fjärdedel av de som svarat saknar fiber och några av dem använder fortfarande de gamla telenätet ADSL.

Kreativa lösningar har därför krävts. Bland annat man erbjudit rum i stadshuset där man kan sitta i mindre grupper med uppkoppling och med tekniskt stöd från IT-kunniga.
Med det i minne menar Göran Hoffman är det inte är konstigt att Hedemora valde ett ”fysiskt” kommunfullmäktige senast och att kritiken som riktats mot det byggt på en felaktig bild av vad ett digitalt fullmäktigemöte egentligen kräver.
– Det är tråkigt att det klagas på Hedemora när vi inte gör det sämre än andra. När andra har haft sina möten digitalt har det hänt att ledamöter har ramlat ur konferensen och tappat kontakten. Då måste man ajournera mötet.

Göran syftar att andra kommuner som hållit digitala kommunfullmäktigemöten ändå ha samlat många ledamöter på samma fysiska plats.
– Om vi jämför oss med Sandviken så hade de 27 personer uppkopplade i samma sal och 10-15 personer i två andra salar i samma byggnad. Här satt vi 23 personer med två ingångar. Det var brett mellan borden och alla hade visir. Jämfört med det så hade varit betydligt större risk att gå på Ica och handla.

Men hur gick det nu då under tisdagens test, som skulle avgöra om Hedemora kommun ändå ska ha digitala kommunfullmäktigesammanträden?

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS