ANNONS

Internationella kvinnoföreningen Borlänge, IKF Borlänge, gör adventskalender med korta inslag om olika kvinnor av kvinnor. Något Mildred Fäldner gör just den dagen tidningen är på besök. Silva Ibrahim filmar och Annakari Berglund, ordförande i Internationella kvinnoföreningen Borlänge, regisserar.
Foto: Veronica Rigtorp

Digitalkalender för gemenskap

IKF Borlänge startade en digital adventskalender, när det inte gick att ha fysiska möten. För varje lucka som öppnas möts besökarna av korta berättelser från och av kvinnor.

En informativ digital kalender för gemenskap i kreditrestriktioner.
– Jag tror det är uppskattat, säger Annakari Berglund, ordförande i Internationella kvinnoföreningen Borlänge, IKF Borlänge.
I början av hösten hölls en pampig invigning av den nya lokalen på Sveatorget. Ett gediget program presenterades med föreläsningar och andra aktiviteter, så som till exempel språk café och lättgympa, flera gånger i veckan.
Flera föreläsningar hann genomföras innan den andra vågen av pandemin tog fart och de nya restriktionerna satte stopp för träffarna.

Föreningen ställde inte in, de ställde om och idén till en digital adventskalender föddes.
Klockan 10.00 varje dag “öppnas” en ny lucka.
– Där finns korta inslag, inspelade av kvinnor i vår närhet. I några luckor ha vi berättat om historiskt kända kvinnor, som har gjort mycket för andra kvinnor.
På Anna-dagen, till exempel, berättades det om tre kvinnor med namnet Anna. Före detta medlemmen i EU-parlamentet Anna Maria Corazza Bildt, kvinnosakskämpen och skolpionjären Anna Whitlock, samt Sveriges före detta utrikesminister Anna Lindh.

Ordförande Annakari Berglund och verksamhetsledare Silva Ibrahim åkte till Falun och statyn av Selma Lagerlöf och spelade där in ett avsnitt, som sänds närmare jul.
Föreningen har också fått ett inspelat inslag av Dalateaterns chef Lisa Hugoson.
– Jag kan ju också avslöja att landshövding Ylva Thörn kommer att medverka på julafton, säger Annakari Berglund glatt.
IKF Borlänge har 70 medlemmar och många har lämnat in inspelade bidrag till kalendern eller kommit in till lokalen och fått hjälp att spela in ett kort inslag.
Något Mildred Fäldner gör just den dagen tidningen är på besök.

Lugnt och sakta presenterar hon sig själv. Mildred berättar vad hon heter och att hon driver ett företag i Bragegallerian som säljer kosmetik och hårprodukter. Ljuset hon tänder är det tredje i advent, som en symbol för hopp, om att alla kvinnor ska få leva i fred och frihet. “Jag uppmanar alla kvinnor att våga kliva fram och ta plats i samhället” och så ger hon exempel på det hon själv har gjort genom att starta egen verksamhet. Och hon avslutar med att “låt ljuset leda vägen”.
– Vi är världens amatörer på det här, men vi tycker det är så kul, säger Annakari Berglund, om deras digitala adventskalender.
Delvis har de också nått en ny målgrupp med sina digitala inslag.
En annan idé som nu sjösätts är ett fredsprojekt. Där man uppmanar kvinnor att brodera fred – helst på det språk man behärskar.

Föreningen håller som bäst på att plocka ihop kitt med väv, nål och broderigarn, som skickas ut till medlemmarna.
– Tanken är att man ska känna sig delaktig även om man sitter själv hemma, så är man med i en gemensamt är det tänkt, förklarar Annakari Berglund.
Målet är att det hela ska utmynna i en utställning, där hantverk för fred visas under nästa år.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS