Det kom det in många bilder på insekter, växter och annat som deltagarna hittat. Detta är humlebagge, ängsblombock och fläckhornad blombock på åkervädd, fotograferat vid en tidigare bioblitz.
Foto: Glenn Costello

Digitala bioblitzen blev lyckad

SÖDRADALARNA Bioblitzen blev digital och massor av bilder på insekter och växter skickades in för artbestämning.

Den 23 maj skulle Nedre Dalälvens intresseförening, tillsammans med Naturskyddsföreningen och naturföreningar i Dalarna, ha genomfört en så kallad bioblitz i Säterdalen.
En Bioblitz kan enklast beskrivas som en intensiv inventering av alla möjliga arter på en bestämd plats, vilket vanligen pågår i 24 timmar.

På grund av coronapandemin ändrades det fysiska arrangemanget till en digital variant där deltagarna kunde rapportera in sina fynd.

– Det var lite på försök så att säga. På det stora hela känner vi oss nöjda med hur det gick. Det var en fördel att deltagarna kunde skicka in bilder på det de hade hittat och få svar på vad det var för något. Nackdelen var förstås den personliga kontakten, det är ju roligt att träffas, tycker Staffan Jansson, från Naturskyddsföreningen i Säter.

I Facebookgruppen “BioblitzDalarna2020” kunde deltagarna lägga upp bilder på bland annat insekter och växter som de hittade under den vecka som bioblitzen pågick, fram till och med den 24 maj.

– Det är så mycket som ställs in och därför vill vi genomföra detta. Det är ju roligare att genomföra något än att behöva ställa in, säger Staffan Jansson.

Den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag och nästa år räknar arrangörerna med att genomföra en fysisk bioblitz i Säterdalen, i anslutning till detta datum.
– Då hoppas vi att coronapandemin är över så att vi kan ha en traditionell bioblitz. Vi hoppas att den här digitala varianten har gett folk en puff framåt när det gäller att bege sig ut och upptäcka naturen i ens närmiljö. Det är bra för både kropp och själ att vara ute i naturen, säger Staffan Jansson.

Var det något fynd som stack ut under bioblizen?
– Inget extremt ovanligt men vi fick in bilder på mosippa som är sällsynt och lite spektakulär. Sedan fick vi in en ovanlig hänglav mot slutet av veckan.

Deltagarna i den digitala bioblitzen kom från hela Dalarna men även från Gästrikland och Västmanland.
– Det var roligt att det spred sig så pass mycket. Alla som är intresserade är hjärtligt välkomna att engagera sig i våra föreningar, säger Staffan Jansson som förutom Naturskyddsföreningen i Säter även är engagerad i Dalarnas botaniska sällskap.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS