ForskarFredag.
Foto: Henrik Hansson/2047 Science Center.

Digital forskarfestival i hela Sverige

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som för allmänhet och forskare samman genom roliga aktiviteter och spännande samtal, genomförs för 15:e året.

Under veckan har det arrangerats massor av aktiviteter över hela landet, men i år skedde mötena med forskarna digitalt.
I Borlänge inbjöds gymnasieelever och allmänhet att möta forskare digitalt.
För allmänheten blev det livesändning på seneftermiddagen, där det presenterades forskning som bedrivs i Falun och Borlänge – allt från föräldraskap, migration, hållbar turism till solvärme i värmesystem och språkets utveckling.
– Samtal om vetenskap och hur forskning går till har sällan varit mer aktuellt än under coronapandemin. ForskarFredag är ett forum för dialog mellan allmänhet och forskare, därför ställer vi inte in, vi ställer om, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet som koordinerar festivalen.

Årets ForskarFredag hade temat “Forskning för en hållbar framtid” med fler än 100 aktiviteter från universitet och högskolor, science centers, kommuner, regioner, museer, myndigheter och många fler.
– När pandemin sätter gränser för hur vi möts och umgås kändes det extra roligt att aktiviteterna når ut till människor i hela landet genom det digitala formatet, säger Cissi Askwall, generalsekreterare på föreningen Vetenskap & Allmänhet.
Besökarna kunde lyssna till några av Sveriges främsta covid-19-forskare och lära sig mer om forskningen kring vaccin, antikroppar och smittspridningsmodeller.
Flera aktiviteter tog upp klimat, klimatförändringar och hur forskning kring dessa frågor går till, bland annat i ett livesänt samtal med forskare från SMHI och Stockholms universitet.

För skolklasser erbjöds samtal med forskare digitalt i klassrummet, livesända besök i forskningsmiljöer, workshops och mycket mer. Barnfamiljer över hela Sverige fick möjlighet att hemifrån experimentera tillsammans med forskare, se den populära fysik- och kemishowen med forskare i Umeå och spela Minecraft med geologer från Uppsala.

I medborgarforskningsprojektet Svinnkollen hjälper elever i hela landet forskare att kartlägga matsvinn i sin skola med hjälp av artificiell intelligens. I två deltävlingar av Forskar Grand Prix kan alla vara med och rösta om vilken forskare som presenterar sin forskning på bästa sätt.
ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som anordnas varje år i 27 länder och i fler än 400 städer i Europa.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS