ANNONS

Jenny Eriksson, som till vardags jobbar som digital vägledare på Säters bibliotek, har under sommaren startat en digital bokcirkel för bokläsare i Dalarna.
Foto: Stefan Classon

Digital bokcirkel för dalfolk har skapats

SÄTER/DALARNA Under sommaren har en digital bokcirkel skapats, för bokläsare i Dalarna. Bakom bokcirkeln står Jenny Eriksson, som jobbar på Säters bibliotek.

Jenny Eriksson jobbar som digital vägledare på Säters bibliotek. På fritiden lägger hon mycket tid på böcker och hon är en så kallad bookstagramer, det vill säga en bokrecensent på Instagramkontot @bokmums.

– Att läsa är att resa precis var som helst, när som helst, en frihet. Det är fantasi och det är verklighet i en salig blandning. Böcker är hälsa för mig. Särskilt att dela läsupplevelser med andra. Det blir något större då, en gemenskap kring berättelser, säger Jenny Eriksson i ett pressmeddelande.

Hon tror att det, i tider av social distansering på grund av coronapandemun, borde finnas många i Dalarna som längtar efter social samvaro, på ett sätt där man inte riskerar att bidra till en ökad smittspridning. Därför kom hon på idén till en mötesplats för bokläsare i Dalarna, en digital bokcirkel.

– Jag startade en Facebookgrupp och började marknadsföra den. Tanken är att i framtiden kan gruppen mynna ut i traditionella fysiska bokcirklar runtom i Dalarna. Medlemmar ska kunna efterlysa eller skapa en egen bokcirkel. Det kan vara svårt att hitta andra att bokcirkla med och då kan internet vara till hjälp. Det vore också roligt att ordna större bokträffar, vi får se vad det kan bli, säger hon.

På ett par veckor hade gruppen fått 60 medlemmar. Den första bokcirkeln hölls den 30 juni, där både boken och TV-serien “Normala människor” diskuterades av deltagarna. I september kommer feelgoodförfattaren Eli Åhman Owetz att gästa den digitala bokcirkeln med en livesändning.

– Jag hoppas att det här blir ett roligt inslag i vardagen och att det kan bryta isolering. Att bokcirkla utanför internet är underbart men det går att ha en fin upplevelse på internet också. Jag hoppas att fler inspireras av detta det är fritt fram att starta digitala bokcirklar i andra län, säger hon.

Fakta:
Gruppnamn på Facebook: Bokcirkla i Dalarna!
Så blir du medlem: Klicka på Gå med i gruppen och svara på några kontrollfrågor.
Så går det till: Bokcirklar arrangeras regelbundet med diskussion som sker som livechatt direkt i gruppen. Tanken är också att låta författare gästa i form av livesändningar.
Kontaktperson: Jenny Eriksson, bokmums(snabel-a)gmail.com

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 35, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS