ANNONS

En digital bioblitz arrangeras i Dalarna den 22-30 maj. Detta är humlebagge, ängsblombock och fläckhornad blombock på åkervädd, fotograferat vid en tidigare bioblitz.
Foto: Glenn Costello

Digital Bioblitz hålls i länet denna vecka: “Vi fick fin respons”

DALARNA/SÄTER Med start på lördagen arrangeras en digital så kallad bioblitz i Dalarna. Det går ut på att naturnyfikna rapporterar in djur- och växtarter som de hittar, och som de vill veta mer om, i naturen.

Naturskyddsföreningen i Dalarna, och lokalföreningen i Säter, är en av arrangörerna av den digitala bioblitzen som hålls i Dalarna den 22-30 maj.
“I Facebook-gruppen Bioblitz Dalarna kan du posta fotografier, filmer och ljudinspelningar med fåglar, insekter, lavar, mossor, träd och växter/örter/blommor som du vill veta namnet på. Experter från Dalarnas naturföreningar kommer att göra sitt bästa för att artbestämma det du skickat in. Du beger dig ut i naturen – experterna artbestämmer det du funderar över! Vill du hellre mejla än posta i Facebook-gruppen gör du det till bioblitzdalarna(snabel-a)gmail.com”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Vanligen pågår en bioblitz i 24 timmar, där deltagarna gör en intensiv inventering av alla möjliga arter inom ett specifikt område. den här gången pågår dock bioblitzen i drygt en vecka.
Även i fjol hölls en digital bioblitz, vilket samlade 350 medlemmar till den Facebookgrupp som skapades. I år kommer arrangörerna att utgå från den gruppen.
– Förra året testade vi att göra biobliltzen digitalt eftersom det inte gick att träffas på plats i Säterdalen som tänkt. Utfallet blev mycket lyckat. Facebook-gruppen fick snabbt över trehundra naturnyfikna medlemmar från hela Dalarna och även från omkringliggande landskap, säger Magnus Pamp, koordinator Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.

Han fortsätter:
– Under veckan som bioblitzen pågick postade deltagarna mer 400 bilder på totalt 288 olika arter. Många uttryckte glädje över att både få dela med sig av sina upptäckter och att få lära sig mer. Vi fick så fin respons från deltagarna att vi vill erbjuda denna möjlighet igen.

Deltagarna uppmanas att lägga ut sina bilder och filmer, exempelvis på Instagram, med hashtaggen #BioBlitzDalarna.
Förhoppningen är att kunna arrangera en fysisk bioblitz i augusti, om situationen med smittspridningen av coronaviruset tillåter det.
– Den 14 augusti kommer vi att anordna en fysisk bioblitz på plats i Säterdalen, berättar Magnus Pamp.

Bioblitz Dalarna arrangeras i år av:
– Naturskyddsföreningen i Dalarna
– Naturskyddsförening i Säter
– Dalarnas Ornitologiska Förening
– Entomologiska Föreningen i Dalarna och Västmanland,
– Dalarnas Botaniska Sällskap
– Svampgruppen Skogsriskan

Arrangemanget sker i samarbete med:
– Studiefrämjandet
– Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS