Jenny Eriksson visar upp en del av den tekniska utrustning som besökarna kan låna hem från biblioteket, bland annat olika typer av robotar som går att programmera.
Foto: Pär Sönnert

Digidelcentret ska hjälpa Säterborna med tekniken

SÄTER Den som vill lära sig mer om teknik kan besöka Säters bibliotek vars Digidelcenter är ett av de första i sitt slag i länet. – Det är väldigt uppskattat, säger Jenny Eriksson.

Under 2019 och 2020 startas Digidelcentret upp på Säters bibliotek. Säters kommun har fått pengar från Internetstiftelsen för att bygga upp ett Digidelcenter. I Dalarna finns även ett Digidelcenter i Rättvik.
– Detta är en plats dit man kan komma med sina digitala problem, eller bara för att man är nyfiken och vill lära sig mer. Här får man lära sig i sin egen takt, berättar Jenny Eriksson, digital vägledare på biblioteket.

Besökarnas behov är väldigt olika.
– Det kan handla om att de vill lära sig att ladda ner en app, ladda upp bilder från telefonen eller att börja använda Bank-ID. Vi kan även tipsa om hur man surfar säkert på nätet och vad man ska tänka på kring lösenord. Det pratar mycket om skärmtid i dag och vi får många frågor om det, säger Jenny Eriksson.

Tisdagar och torsdagar, klockan 13-14, är det drop in på Digidelcentret. Intresset är olika från vecka till vecka.
– Vissa dagar kommer det ingen alls och andra dagar blir det kö. Då skapas en mötesplats där besökarna pratar om sina frågor och till och med kan hjälpas åt att lösa problemen, säger Jenny Eriksson.

Arbetssättet är “learning by doing”, alltså att besökarna själva får klicka eller scrolla för att lära sig. Det finns även möjlighet att boka tid med Jenny, exempelvis för digital vägledning.
– Jag sitter med som stöd, men besökarna får prova allt själva, så att de lär sig. Vi gör det lättsamt och i deras egen takt, ingen stress alls, säger Jenny Eriksson.

Digidelcentret finns som fysisk plats i biblioteket men är till för hela kommunen. Efter 2020 ska Digidelcentret införlivas i ordinarie verksamhet.
– Vi hoppas att fler ska hitta till oss. Det finns så mycket man kan göra med tekniken, säger Jenny Eriksson.
Fixoteket har också startats på biblioteket. Där går det att prova olika saker.
– Man kan testa att göra filmer eller en podcast. Det går att skapa saker med olika slags tekniker. Vi har ett par robotar som går att programmera. Dem kan man även låna hem, berättar Jenny Eriksson.

Framöver ska Digidelcentret även göra ett par gästspel på bibliotekets filialer i andra delar av Säters kommun.
– Vi vill hjälpa dem som bor i Säters kommun med dessa saker. Och det är viktigt för oss att få veta vad kommuninvånarna behöver från oss gällande detta, säger Jenny Eriksson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 8, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS