ANNONS

Bibliotekarien Maria Hed och bibliotekschefen Gun-Britt Bergström ser fram emot höstens och vinterns författaraftnar, som är den 16:e upplagan i ordningen.
Foto: Pär Sönnert

Dick, Ebba och Mats kommer till biblioteket: “Brukar bli slutsålt”

HEDEMORA För 16:e gången bjuder Hedemora stadsbibliotek in till författaraftnar där besökarna får träffa författare och lyssna på när de berättar om sitt skrivande. “Det brukar bli slutsålt”, säger bibliotekschefen Gun-Britt Bergström.

Två av hösten och vinterns tre författaraftnar på Hedemora stadsbibliotek skulle egentligen ha hållits redan förra säsongen. En viss pandemi kom dock emellan men nu kommer Dick Harrison och Ebba Witt Brattström till slut till Hedemora. Harrison inleder programmet den 21 oktober.
– Han är ju mest känd för sina fackliga, historiska böcker men har breddat sig och börjat skriva mer skönlitterära spänningsromaner, säger Gun-Britt Bergström.
– Vi har haft flera besökare som frågat efter ett besök av Dick Harrison, som inte brukar komma på författaraftnar, säger bibliotekarien Maria Hed.

Ebba Witt-Brattström kommer till Hedemora den 17 november.
– Hon är också bred i sitt skrivande. Det är både fackböcker och skönlitterärt. Genom Nordisk Kvinnolitteraturhistoria har hon varit med om att lyfta fram kvinnor i litteraturhistorien, som tidigare inte fått så mycket uppmärksamhet, säger Gun-Britt Bergström.

 

Skräckförfattaren Mats Strandberg gör ett författarbesök i Hedemora den 3 februari 2022.
Foto Henric Lindsten/Pressbild

Programmet avslutas sedan med Fagerstasonen Mats Strandberg som besöker biblioteket den 3 februari. Han håller sig mestadels i skräckgenren och har bland annat skrivit hyllade ungdomsböckerna Engelsforstrilogin, tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Böckerna utspelar sig i den fiktiva Bergslagsorten Engelsberg, där bland annat Kärrgruveparken i Kärrgruvan, Norbergs kommun, finns med och har en central plats.
– Mats kanske lockar en mer yngre publik. Skräck är det genomgående temat för honom, från platser som Finlandsfärjor, ålderdomshem och nu senast konferenslokaler, säger Gun-Britt Bergström.
– Mats har berättat att han var väldigt rädd som barn men att han kunde bearbeta detta genom att läsa Stephen Kings böcker. Då kunde han stänga boken när det blev för otäckt, säger Maria Hed.

Har det varit svårt att boka in författare nu när restriktionerna slopats och arrangemangen börjar hållas?
– Nej, som tur var så tingade vi Dick och Ebba redan i fjol. När det blev inställt så bestämde vi att de skulle komma i år i stället, berättar Gun-Britt Bergström.
– Vi försöker ha ett blandat program på författaraftnarna. Den här gången blir det historia, feminism och skräck, säger Maria Hed.
– Sedan försöker vi att blanda målgrupper och erbjuda författare som lockar både kvinnor och män, samt äldre och yngre. Det är alltid tre författare per säsong och det brukar bli slutsålt, säger Gun-Britt Bergström.

Författaraftnarna har fått gott betyg av författarna själva.
– De säger att vi har gott rykte här, att det är ett välorganiserat arrangemang och att publiken är så trevlig i Hedemora. Det känns jätteroligt att få ett så fint beröm. Dessutom har vi ett samarbete med Hedemora Bokhandel som säljer författarnas böcker här, under respektive kväll, säger Maria Hed.

Under hösten sker även mycket för barn och ungdomar på biblioteket, bland annat gosedjursövernattning den 3 november då barn får lämna in sina gosedjur och sedan hämta dem igen dagen efter, då de även får lite bilder på vad som gosedjuren gjort under natten.
– Den 4 november kommer Dan Höjer hit och har skrivarverkstad med barn mellan 9 och 13 år. Han har skrivit arkeologdeckarna och cirkusdeckarna, där de sistnämnda böckerna utspelar sig i en ny stad för varje bok. Det vore ju kul om hans nästa bok utspelar sig i Hedemora efter att han varit på besök hos oss, säger Gun-Britt Bergström.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 42, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS