Lars-Åke “Lalla” Dickfors har drivit Diccfors Träning och Behandling i tio år.
Foto: Niclas Bergvall

Dialogen är viktig för “Lalla” och hans gym

Tanken är att hans träningsanläggning ska skilja sig mot de andra gymen. Så är i alla fall Lars-Åke “Lalla” Dickfors budskap för sitt Diccfors Träning och Behandling.

Vi tar det här med coronaviruset först.
Vad har du för tankar kring det?
– Jag har informerat alla som går här om vikten att inte träna om man har sjukdomssympton . God handhygien är förstås extra viktig, säger snart 58-åriga Lars-Åke “Lalla” Dickfors och fortsätter:
– Är man fullt frisk och är noga med de regler som vi tillsammans satt upp så är det varje kunds val om de vill träna.
Några tankar på att stänga har han inte.
– Inte som läget är nu. Sedan får vi se vad som händer framöver. Kanske flyttar jag ut mina träningsgrupper. Kanske delar vi upp så det inte är så många som deltar vid varje tillfälle.

Vi släpper corona för en stund och berättar lite om “Lalla” Dickfors.
En välkänd profil i Avesta som arbetat tio år som underskötare på Avesta lasarett och tio år med en privat sjukgymnast, då mest med tung rehabilitering.
I Avesta kommun arbetade han tio år i ett hälsoteam både för de sjukskrivna samt förebyggande verksamhet.
– Jag är en sportnörd och har testat det mesta. Redan när jag var fem år började jag åka skidor och det gör jag fortfarande. Det enda jag egentligen inte riktigt testat är hockey, berättar han och skrattar.

Det har blivit 30 Vasalopp men också sex maratonlopp (2.49 som bäst!), ett helt gäng halvmaror, fem Vätterrundor och ett antal Lidingölopp.
Dessutom har han varit fystränare i många år för olika klubbar, Avesta AIK fotboll , Avesta/Brovallen i handboll sant tjeckiska landslaget i orientering.
– Jag har alltid älskat och tävlat, är en tävlingsmänniska som vill hitta utmaningar.
Kollar du på sport på tv?
– Det händer, men jag gillar mest att utöva idrott själv.

Nu har “Lalla” haft sin träning/rehab på Källhagens industriområde i tio år.
– Det är kanske dags att byta igen, säger han och ler.
Nej, ni behöver inte vara oroliga – “Lalla” kommer att fortsätta sin verksamhet.
Men att kalla sin lokal på cirka 250 kvadratmeter för ett gym vill han inte.
– Jag jobbar med rehab och förebyggande träning och det kommer behövas allt mer i framtiden. Ser vi tillbaka på dessa sista tio åren så har det hänt väldigt mycket med oss människor. Vissa tränar väldigt mycket och blir slitna av det, andra tränar inte alls förrän besvären syns på röntgen och du måste göra något åt situationen. Ungdomarnas kondition och för tidiga besvär är oroväckande, säger han.

När ”rehaben är klar” är det många som väljer att stanna kvar, men det finns de som lämnar för att välja ett andra gym, som har ett större utbud och det är helt normalt.
– Det bästa med detta jobb är när man ser att individen lärt sig att träna och därigenom tar eget ansvar över sin egna hälsa.
Han har runt 100 medlemmar i alla åldrar som tränar och “Lalla” vill att det ska kännas familjärt att träna hos honom.
– Jag vill inte att det ska vara som ett ”vanligt gym stort gym”, det har hela tiden varit min tanke. Jag vill ha en nära dialog med de som kommer hit, men jag lägger stor vikt i att kunden måste våga fråga, för meningen är att jag är till för de som behöver hjälp, säger han.

En gyllene fras på gymet har alltid varit våga bli trött.
– Jag sticker ut hakan med att, just att vilja bli fysiskt trött idag är mycket jobbigare än för tio år sedan. Vad det beror finns det nog många orsaker till. Men en bra kondition leder ju till att vi orkar mer i vardagen. Det ser jag tydliga tecken på hos dem som tränar hos mig, berättar “Lalla”.
Bland annat har han en löp- och skidgrupp som tränar kontinuerligt vuxit fram under åren tack vare att man vill göra mer, när man väl orkar det.
– Varje höst åker jag med fyra grupper till Österrike för att vandra. Vi får hoppas att den blir av i år också, säger “Lalla” Dickfors.

Många yngre tränar hos “Lalla”, då handlar det om ungdomar i 12-16-års åldern.
– När jag kör cirkelpassen är kanske medelåldern 45 år, säger han.
Det brukar bli en arbetsvecka på närmare 55 timmar.
Men “Lalla” kan också stänga av.
– Då åker vi till Mora där vi har husvagnen. När jag slår igen dörren på husvagnen kan jag koppla av.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS