Bengt Holmertz och Irene Nygren ser fram mot en välbesökt julmarknad den 5 december och samtidigt invigs Horndals servicepunkt.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Det rustas för jul i både Horndal och i anrik trädgård och det är hög tid att nominera Årets Horndalsbo

Förra året ställdes många arrangemang in och så även julmarknaden i Horndal. Men i år tar man grepp om den anrika jultraditionen liksom att utse Årets Horndalsbo.
“Nomineringar till Årets Horndalsbo kan lämnas in hos oss eller i Ica-butiken”, säger Irene Nygren.
Mats Nygren har uppsikt över växthusen och nu är det främst amaryllis som är i centrum.

– Årets Horndalsbo har vi utsett sedan 2005 och julmarknaden härrör nog från 1920–1930-talet. Vi vet inte exakt när det började, säger Bengt Holmertz som är aktiv i Horndalsgruppen, Lions och är lite av spindeln i nätet vid de flesta arrangemang i Horndal.

Vi träffas i Irene och Mats Nygrens välfyllda blomsterbutik och handelsträdgård där julstämningen har växt fram. Ännu mer julstämning blir det söndagen den 5 december då det är andra advent och skyltsöndag i Horndal samt en efterlängtad julmarknad med Bruksparken i centrum.
– Det är bara att höra av sig till oss om någon vill vara med och sälja, säger Bengt Holmertz som ingår i marknadskommittén.
– Bengt betyder mycket för orten och han jobbar även hos oss under våren, säger Irene Nygren.
Hon berättar att de brukar skicka ut förfrågan om någon vill vara med och planera julmarknaden i år träffades Irene Nygren, Bengt Holmertz Mimmi från Ica-butiken och Anna-Lena från Bruksparken.
– Det är mycket verkstad och lite prat. Vi har ingen budget och det är lite sport att göra något av ingenting, säger Bengt Holmertz.

Bengt Holmertz och Irene Nygren påpekar att det är en enkel, helt ideell och traditionell julmarknad som även lockar en del långväga besökare.
– Det är många som kommer hit från andra orter och som uppskattar det här. Julmarknaden för också oss i Horndal närmare varandra.
Egentligen heter det Hjulmarknad med syfte på det 70 ton stora svänghjulet som flyttades till nuvarande plats år 2008. Från början var tanken att marknaden skulle koncentreras i området vid hjulet.
– Men eftersom man aldrig vet hur vädret blir vill de flesta stå inomhus. Men S-föreningen kommer att hålla till vid hjulet och det blir även försäljning i församlingshemmet liksom i Bruksparken, säger Irene Nygren.
Hon konstaterar att julmarknaden är en av de gånger som föreningarna gör något tillsammans varje år. Horndals IF har flera sektioner och så Bruksparken som också är en ideell förening. Sen medverkar företag och privatpersoner.
– Det är förhållandevis mycket företag och föreningar i en så pass liten ort som Horndal, säger Bengt Holmertz.
– Det är jättekul och vi är så tacksamma att det här funkar varje år och att folk orkar hålla på, utom förra året då pandemin satte käppar i hjulet. Men vi är försiktiga även i år och försöker gardera oss mot eventuell smitta, säger Irene Nygren.

I samband med julmarknaden invigs också Horndals nya servicepunkt i gamla Apotekets lokal vid det stora hjulet.
Årets Horndalsbo kommer däremot att utses helgen därpå den 11 december.
– Man kan lämna in nomineringar här hos oss och i Ica-butiken senast den 4 december, säger Irene.
En kommitté från Lions, Horndalsgruppen och Horndals IF går igenom förslagen och utser sen en värdig vinnare.
– Det ska vara någon som bor i Horndal med omnejd och som gjort något bra i eller för orten, gärna någon föreningsaktiv. Motiveringen är viktigt och lite avgörande och vinnaren koras i Horndals kyrka på lördagen den 11 december, säger Bengt Holmertz som ingår i kommittén.

Att Horndal har en del att erbjuda är uppenbart och det har också Mats och Irene Nygren. Irene är florist och maken Mats är trädgårdsmästare och de driver Avesta kommuns äldsta handelsträdgård som startade 1914.
– Vi tog över 1984 och vår specialitet är sommarblommor. Mats driver upp mycket från frö, bland annat runt 20 000 penséer och sådden kör han igång mellan jul och nyår. Vi odlar ett 20-tal olika kryddväxter och runt 25-30 olika sorters tomatplantor.
Nu är det julblommor som amaryllis, hyacinter och julstjärnor som är mest eftertraktat och det finns en hel del att välja på.
– Vi har ett stort sortiment av amaryllis som vi driver upp här i växthuset och det är stora lökar med både dubbla och enkla blommor i olika färger, säger Irene som gärna ger råd om skötsel för att blommorna ska trivas
Utanför butiken finns grandekorationer, kransar, ljus med mera och i växthusen huserar Mats Nygren.
– Ja, det är väl mer min avdelning, säger han och visar in i ett av växthusen.
Här samlas långa rader med knoppande amaryllislökar och hyacinter. Mängder med jordsäckar får också plats och på frågan hur mycket det rör sig om svarar Mats Nygren:
– Det är runt tio ton jord och jag har burit in det själv och det finns fler jordsäckar i andra växthuset. Bra jord är A och O om resultatet ska bli bra.

Vi återvänder till butiken där allt från blomgrupper och olika växter till dekorationer och krukor har gott om plats.
– Däremot har vi gjort ett uppehåll med snittblommor eftersom det säljs överallt, säger Irene Nygren.
Att hon gillar inredning och återbruk märks i butiken där exempelvis en gammal dörr eller ett fönster får ny funktion. Hon skapar små miljöer och ser till att blommor i samma färgskala placeras ihop.
Irene visar på en stor urna med ett speciellt bladmönster och berättar att det faktiskt är blad av tussilago som hon använt
En del av butiken har inretts med en mysig besökshörna där kunder kan slå sig ner. Här finns också en bokhylla fylld av främst trädgårdsböcker.
– Det händer att någon kommer in och bara vill slå sig ner här för att vila och läsa en stund, säger Irene Nygren och ler.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS