“Det är ett omväxlande jobb och jag trivs att jobba med händerna”, säger Sören Wedberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Det roligaste med skomakeriet är omväxlingen” Själv har Sören nött många löparskor genom åren

AVESTA När skorna ska klackas om eller om väskan, bältet eller kanske skinnjackan behöver lagas är det till skomakaren man går. I Avesta är det till Sören Wedberg som har 20 år i yrket varav de senaste 17 åren i Avesta galleria.

Så här kan ett par kängor från förr se ut. Ett hantverk ända ner till sulan och kängorna hör till skomakeriet och är inte inlämnade av någon kund.
Sören Wedberg i sitt skomakeri i Avesta galleri. Här är det sullan till ett par stövlar som slipas innan de ska klackas om.
Foto: Rose-Marie Eriksson
– På skosidan har det gått konstant neråt men jag får in mycket väskor för lagning. Det blir också en del ridstövlar, skinnkläder och så byten av dragkedjor, säger skomakare Wedberg.

Sören Wedberg är född och uppväxt i Avesta och bor nu på föräldragården Tjärna utanför Karlbo. Under åren har han lagat skor i alla möjliga former och skick, men även skinnkläder, väskor, bälten, hästtillbehör med mera.
Men att han skulle bli skomakare var inte planerat utan något som dök upp efter en lång sjukskrivning. I botten är han socionom och har jobbat med utredningar av barn och unga inom socialförvaltningen i Borlänge. Det var tufft, slitsamt och till slut sade kroppen ifrån och han blev utbränd med lång sjukskrivning som följd.
– En kompis till mig som då ägde det här skomakeriet erbjöd mig praktik för att komma igång och jag började som lärling. Det kändes bra för jag hade saknat att jobba med händerna.
Efter ett par år blev ett skomakeri i Fagersta till salu som Sören tog över och drev i tre år. Därefter tog han över Sko-Dej i Avesta galleria där han ser till att stå på god fot till kunderna.

Slit- och slängeran har ersatts med återbruk och på frågan om det även märks i skomakeriet blir svaret:
– Nej, lagning av skor har gått konstant ner sedan 2008. Med tanke på att vi är mer miljömedvetna idag borde fler laga än köpa nytt men så är det inte. Jag skulle tro att miljörörelsen är mer tydlig i större städer.

Vilka är kunderna?
– Det är främst äldre kunder och ofta kvinnor som vill lämna in något för lagning.
Skomakeriet är fyllt av det som hör yrket till. Här finns maskiner som slipar, skär, putsar och förstås en symaskin som är den viktigaste maskinen. Nyckelservice ingår i verksamheten och en hel vägg är fylld av olika modeller liksom kartonger som också är fyllda av nycklar.
– Jag har nycklar till alla bilmodeller och dörrlås, säger Sören Wedberg som för dagen har hjälp av mellansonen Sebastian som rycker in när pappa behöver uträtta något ärende.
Sören Wedberg har sex barn och det skiljer 30 år mellan det yngsta och äldsta barnet.
– De är födda på samma dag och den yngsta är 13 och den äldsta är 43 år, säger Sören Wedberg och ursäktar sig för att ta hand om en kund som vill ha ett bälte lagat.

Vad är roligast med jobbet?
– Det är framför allt att det är så omväxlande och det är också roligt att se hur bra något blir sedan det tagits om hand. Är resultatet bra blir kunderna glada och jag med.

Är det något speciellt du fått förfrågan om?
– Det var nog när en person kom in med en skärm till en gammal Volvo och ville få den lackad. Det är nog den märkligaste förfrågan jag fått.

Hur ser det ut med lönsamheten?
– Efter pandemin har omsättningen sjunkit med 50 procent. Det var extra tydligt förra våren och jag skulle inte klara mig om jag inte hade pension, säger Sören som fyller 67 år i november.
Han får också förvara många inlämnade skor och annat som inte hämtas ut och till slut räcker inte utrymmet till.
– Jag var nyligen iväg till Röda korset med tre fulla sopsäckar. De som lämnar in sina skor och kängor ångrar sig väl och köper nytt i stället.

Själv har Sören Wedberg säkert slitit ut ett och annat par löparskor. För drygt 15 år sedan blev nämligen löpning ett stort intresse och det efter att han slutat med både tobak och alkohol.
– Det började med att jag hängde på en kompis och sprang ett lopp på drygt åtta kilometer. Efter det bestämde jag mig för att sluta röka och sedan fortsatte jag att springa. Det har blivit runt sex maratonlopp och även en ultramara, säger Sören Wedberg.
Nu är dock inga maratonlopp inbokade men jobbet som skomakare fortsätter han tills vidare.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS