ANNONS

Petra Jarlheim är ordförande i Centrumföreningen och driver också sin egen butik i gallerian. “Jag upplever kunderna är köptrogna och handlar lokalt”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Det nya normala är att folk planerar sina inköp”

AVESTA Julen står för dörren men någon speciell julrusch märktes inte av i Avestas galleria i förra veckan. Men kunderna verkar inte svika sina butiker även om det blir färre besök och Petra Jarlheim, ordförande i Centrumföreningen, ser positivt på handeln.

“Vi är jättenöjda med handeln och det har varit bra hela året”, säger Niclas Gustafsson som är platschef på Intersport-butiken i Avesta.
– Det nya normala är att man planerar sina inköp för att slippa vara ute och trängas i onödan. Generellt tappar vi inte försäljning men antal kunder, säger Petra Jarlheim.
Hon driver också den egna butiken Lekstugan och märker att folks köpbeteenden har ändrats över tid.
– Det återgick lite mer till det normala under hösten men nu går det tillbaka och vi får anpassa oss. Jag tror kunderna tänker efter och sprider ut sina besök.
Petra Jarlheim påpekar att ett levande centrum är otroligt viktigt och hon är mycket nöjd med juleventet tredje advent, som blev en lyckad satsning.
– Vi valde att flytta juleventhelgen till samma helg som Verkets julmarknad. Det blev ett fantastiskt lyckat drag. Det var många barnfamiljer som tävlade, red ponny och gick tipspromenad. Sen hade vi ju en labyrint ute på gatan och det var över 100 barn som sprang tomte-labyrinten.
Petra Jarlheim berättar att tidigare hade de sitt julevent första advent, men eftersom det krockar med black weekend är det svårt att få julstämning.
– Det blev det tredje advent och vi fick många positiva kommentarer. Sen hade vi konstutställning med lokala konstnärer både i Handelsbankens gamla lokaler och i kyrkans tidigare möteslokal här i gallerian.

Blir det permanenta utställningar?
– Nej, det var Centrumföreningen som ordnat med utställningen för att konstnärer skulle få visa upp sig under juleventet. Men vi kanske kan inleda ett samarbete och ha något i framtiden. Konstnärerna var väldigt nöjda och glada så det kan ju bli fler gånger.

Hur ser handeln i övrigt ut?
– De flesta upplever nog att kunderna inte sviker. Min känsla är att det generellt går bra för sportaffärerna. Tidigare var det rejält kallt och då handlar folk mer vinterkläder, både klädbutiker och skoaffärer är väderberoende. Men överlag känns det som att folk vill komma ut i butikerna och ha servicen.

Hur går försäljningen?
– Generellt tappar vi inte försäljning men antal kunder. Man går inte och handlar lika ofta utan planerar och när man handlar så blir det mer. Vi får högre snittköp på kvittona. Folk vill ha sina butiker kvar och det vill vi värna om. Vi är en viktig arbetsgivare också, handeln är tredje största arbetsgivaren i Avesta.

Påverkar näthandel tror du?
–Många tror att näthandeln är större men så är det inte. Nätet är ett komplement och står för 20 procent av handeln och 80 procent i butik. Man vill inte sitta framför en skärm och kolla hela tiden utan man vill ut i butiker det är en trevlig upplevelse, säger Petra Jarlheim.

Det håller också Niclas Gustafsson med om. Han är platschef på Intersportbutiken och är mycket nöjd med handeln.
– Det har varit jättebra hela året och vi är verkligen nöjda. Jag tror nog att kunderna har vant sig med att handla i närområdet, säger han.
Däremot har han inte märkt av någon speciell julrusch.
– Nej, julhandeln tar fart sista dagarna före jul men tack vare kylan har vi haft en otroligt bra vinterrusch.

Något som är speciellt efterfrågat?
– Det är varma kläder och nu blir det mer efterfrågan på skidor, säger han samtidigt som han håller en packe isdubbar i handen.
– Det har varit slut på isdubbar i ett år men nu kan vi fylla på lagret igen, säger han.
Överlag tycker Niclas Gustafsson att det är bra fart på handeln i Avesta.
– Det är inte många butiker i den här storleken som har det här utbudet, säger han och hänger isdubbarna på plats.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS