Det kommer att bli ett annorlunda Vasalopp och Tjejvasan.
Foto: Sonny Jonasson

Det kommer att bli en annorlunda år för Vasaloppet

Det blir ett Vasalopp den första söndagen i mars nästa år. Men det är ett annorlunda skidlopp som ska genomföras i coronatider.

Fler dagar att välja mellan och färre skidåkare på start och i spåret. Extra försiktighetsåtgärder vid start, mål och kontroller, och ingen publik på plats.
Det kommer att bli en annorlunda Vasaloppsvinter 2021. Men segrare kommer att koras, Tjejvasan och Vasaloppet direktsänds i Sveriges Television och alla skidåkare kommer få möjlighet att åka sin distans på plats i Vasaloppsarenan.

Elitåkarna gör upp om segern i den 33:e upplagan av Tjejvasan lördag 27 februari och den 7 mars är det dags för Vasaloppet för 97:e gången.
Alla övriga erbjuds möjlighet att genomföra ”Vasaåket” på plats i Vasaloppsarenan.
– Vasaloppet har i alla tider varit en motor för motion och hälsa. Nu vill vi göra det möjligt för våra Vasaloppsvänner att, på ett anpassat sätt under den pågående pandemin, kunna gå i mål med sin träning. Därför öppnar vi upp vår 90 kilometer långa Vasaloppsarena mellan Sälen och Mora som en anläggning där vi inför en mängd säkerhetsåtgärder och erbjuder alla att komma hit och åka Vasaåket, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd på Vasaloppet.

Förutom Tjejvasan och Vasaloppet, tävlingar som avgörs med ett begränsat antal elitåkare, arrangerar Vasaloppet inga skidlopp vintern 2021. Därmed gäller de riktlinjer och rekommendationer som finns i övriga samhället även i Vasaloppsarenan.
Alla som vill kan boka en startplats till Vasaåket som kan genomföras valfri dag från fredag 12 februari till och med söndag 7 mars. Det finns fyra distanser att välja mellan: 10, 30, 45 och 90 kilometer. Dessutom erbjuds Vasaåket Natt 90, Vasaåket Natt 45 och Vasaåket Lag. De 25 000 deltagare som redan är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2021 flyttas automatiskt över till Vasaåkets motsvarande dag och distans.
– Under hösten har vi haft dialog med Riksidrottsförbundet, Polismyndigheten, smittskyddsenheten i Region Dalarna samt nära samtal med Folkhälsomyndigheten och politiker såväl på lokal nivå i våra Vasaloppskommuner som på regeringsnivå. Alla är eniga om att det här är ett bra alternativ till Vasaloppets ordinarie vintervecka, säger Johan Eriksson och fortsätter:
– All planering har skett, och kommer att fortsätta att ske, i samråd med dessa aktörer så att vi på bästa sätt anpassar vår verksamhet till rådande läge och skapar förutsättningar för att alla skidåkare tryggt ska kunna följa corona-anpassade riktlinjer och rekommendationer, säger Johan Eriksson.
Eftersom masstarterna tas bort för att minska trängseln kommer skidåkarna i Vasaåket att släppas i väg i mindre grupper på särskilda tider som meddelas direkt vid bokning av startplats. Den individuella tiden, som avläses med tidtagningschip, börjar gälla när skidåkaren passerar startlinjen.
– Vi inför även extra försiktighetsåtgärder vid både start, mål och kontroller där vi märker upp zoner och enkelriktar gångvägar där enbart skidåkare med nummerlapp får vistas. Vi kommer även att ha flera värdar på plats som bevakar att riktlinjerna följs, säger Johan Eriksson.

Fakta de två loppen
Tjejvasan avgörs lördagen den 27 februari 2021 med cirka 100 deltagare och Vasaloppet söndagen den 7 mars med cirka 300 herrar och cirka 100 damer.
De åkare som i fjol placerade sig 1–50 i Tjejvasan och 1–150 för herrar och 1–50 för damer i Vasaloppet är garanterade en startplats. I övrigt utgår man från resultat från svenska lopp och Visma Ski Classics.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS