ANNONS

Maja Dahlqvist har nu två VM-guld.
Foto: Veronica Rigtorp

“Det har hänt mycket sedan skrällguldet 1987”

“Damerna hade svårt att leverera. Om vi studerar resultaten från VM 1970 och OS 1972 fram till mitten av 80-talet var det inte mycket att hurra för.” Här har ni Niclas Bergvalls sportkrönika

Det har inte alltid varit så här.
Och så här i det här fallet är alla dessa medaljer på skid-VM för våra skidtjejer.
Vi som var unga på 70- och 80-talet minns en tid när en sjundeplats på VM eller OS var något att hurra för.
Då hette tjejerna Lena Carlsson-Lundbäck, Eva Olsson och Meeri Bodelid.

Jag har inget minne av Toini Gustafsson Rönnlunds framfart i skidspåret. Men jag har läst mig till att hon tog två guld och ett silver vid olympiska spelen i Grenoble 1968.
Hon blev som 30-åring hela Sveriges skiddrottning.
Dessutom hade hon tidigare tagit fyra mästerskapsmedaljer (två silver och två brons).
Men sedan var det slut på det roliga för våra skiddamer…

Skidsport är något som vi svenskar älskar och när det vankas mästerskap suktar vi efter medaljer.
Under många år levererade herrarna även om det fanns mästerskap som blev ”misslyckade”. Ett var OS 1976, då var det enda vi fick med oss hem ett brons på femmilen genom Benny Södergren.
Då, 1976, var de svenska damerna långt efter de bästa, som allt som oftast bestod av ett helt gäng ryskor som misstänktes för dopning och några norskor och finskor.
Men bland andra Sven-Åke Lundbäck, Thomas Eriksson och Thomas Magnusson levererade under många mästerskap och sedan kom eran med Thomas Wassberg, Gunde Svan, Torgny Mogren med flera.

Men damerna hade svårt att leverera. Om vi studerar resultatlistorna från VM 1970 och OS 1972 fram till mitten av 80-talet var det inte mycket att hurra för.
Men 1987 i Oberstdorf (ja, där VM avgjordes i år) hände något mycket överraskande. Marie-Helen ”Billan” Westin slog till och vann tvåmilen 27 sekunder före Sovjetunionens Anfisa Reztsova.
Den 20-åriga Sollefteåtjejen stod för en av de största skrällarna och likt Toinio nästan 20 år tidigare blev hon givetvis hyllad och älskad. Noteras kan att Sverige vid samma VM tog brons i stafetten.
Barriären var bruten och längtan var över. ”Billan”, som sedan gifte sig med Erik Östlund, fick tillsammans hockeylandslaget ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj och 1987 tilldelades hon även Jerringpriset för sin prestation.
Totalt tog ”Billan” fyra medaljer på VM, förutom ovan nämnda även ett silver på milen 1991 och brons 1995.

Men vi fick vänta till 2005 innan nästa damguld och åter var det tyska Oberstdorf som var platsen när Emelie Öhrstig ryckte i första backen och vann sprinten.
Året efter vann Lina Andersson och Anna Dahlberg guld i lagsprinten på OS.
Fem år senare, 2011, tog Charlotte Kalla och Ida Ingmarsdotter guld i lagsprinten och vid OS 2014 blev ett guld i stafetten.
Ett år senare tog Kalla guld på milen och 2018 blev det två guld, Stina Nilsson i sprint och Charlotte Kalla på milen.
2019 vann Sverige både lagsprinten och stafetten och i årets VM blev det två guld.

Nu skriver vi mars 2021 och mycket har hänt sedan dess och vi kan notera att Borlängetjejen Maja Dahlqvist nu har två mästerskapsguld.
VM i Oberstdorf blev en succé för damerna, totalt sju medaljer.

Hetast just nu.
Kan Leksands IF gå hela vägen? Ja, det finns faktiskt “experter” som tror det.

Kallast just nu.
Fotbollsstarten lär bli uppskjuten på nivåerna under elitfotbollen – vilket i och för sig var väntat. Men likt förbannat är det trist.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS