ANNONS

Butikschefen Jessica Ericsson och målarmästaren och vdn Michael Ericsson framför lokalen där Lars Ericssons måleri har huserat sedan 2004.
Foto: Pär Sönnert

“Det här är inte ett jobb – det är ett levnadssätt”

HEDEMORA Sol och värme brukar vara synonymt med en dag på stranden. Men det är även många som besöker Lars Ericssons måleri en solig dag. “Det borde ju vara tvärtom, att man kommer på en mulen dag att man ska måla. Men solen ger inspiration och energi, därav kundflödet”, säger Jessica Ericsson, en av ägarna.

1963 startade Lars Ericssons måleri, av Lars själv. Numera ägs firman av sonen Michael, hans fru Jessica och svåger Andreas.
– Lars dog 1991 så då tog vi över. Det blir 30 år sedan i år. Vi har butik här i Hedemora och så i Säter, där vi öppnade 2008. Från början startade firman på Landsgatan. Vi har varit i de här lokalerna sedan 2004, tidigare höll vi till lite längre bort på Ivarshyttevägen, berättar Jessica Ericsson.

Annonsbladet kommer på besök måndagen efter den soligaste och varmaste helgen hittills i år.
– Det var väldigt körigt i helgen. Vädret styr väldigt mycket, alla vill måla när det är fint väder, säger Jessica Ericsson.

Märker ni av några trender kring vad kunderna vill ha?
– Försäljningen av linoljefärg har ökat. Vi märker att fler yngre vill renovera gamla hus, att de har tittat på TV-program som “Det sitter i väggarna” och att de vill bevara det gamla. Det tycker vi är jätteroligt eftersom vi även jobbar med byggnadsvård. Om någon kund kommer och säger att de ska måla om huset så frågar vi hur gammalt huset är. Om det är från 1700-talet så visar vi in kunderna i Kulturboa, där vi har linoljefärgerna.

Det händer att kunderna kommer in och vill ha “nån gul färg” till huset.
– Men då behöver vi mer information om huset, för att kunna tipsa om rätt färg. Man bör måla oljefärg på oljefärg och vattenbaserad på vattenbaserad. Det blir inte bra om man blandar färger. Därför är det viktigt att huset får “prata” och att man väljer färg efter hur huset är, säger Jessica Ericsson.

Förarbetet är viktigt att tänka på när huset ska målas om. Mögelsporerna måste bort och Jessica tipsar om att använda ett mögeldödande medel och spola av med slang, inte med någon högtryckstvätt.
– Detta är perfekt att göra under regniga dagar, så är det momentet klart när finvädret kommer, säger Jessica Ericsson som även tipsar om att det ibland kan räcka med att tvätta av huset ordentligt utan att det behöver målas om.
– Vi har ett fuktigare klimat som gör att husen behöver mögeltvättas oftare än själva ommålningen, säger hon.

Företaget har måleridelen, med nio anställda målare, och så butiken i Hedemora, med fyra anställda, och så en anställd i Säterbutiken.
– Målarna använder våra egna färger, vilket är det bästa facit man kan ge att det är bra produkter, säger Jessica Ericsson.

Högsäsongen är mellan slutet av april och slutet av augusti. Semester får de ta före eller efter den perioden.
– Det här är inget jobb som man bara går till, det är ett levnadssätt. Vi ger inte bara råd kring färg utan även inredning, där vi kan göra hembesök för hjälp med val av färg och tapeter samt möblering. Det uppskattas av kunderna, säger Jessica Ericsson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS