ANNONS

Mackan Pousette har många strängar på sitt livs lyra, och tv-spel ur den gamla skolan är en synnerligen tongivande sådan. “Det har alltid varit Nintendo för mig. De har ständigt skapat snygga spel och har alla de klassiska spelserierna. Man har vuxit upp tillsammans med dem”, berättar han. Noterbart är att “Duck Hunt”-sekvensen i bild gav dubbel träff och full pott.
Foto: Privat

Det här är ingen lek – bara spel

FALUN Barn som vuxna. Fanatiker som amatör. Ingen återvändo från Nintendo. – Jag har aldrig övergivit en gammal konsol, berättar passionerade retrospelaren Marcus Pousette.

Det här är ingen lek.
Bara spel.
Den revitaliserade lidelsen till den tidiga tidens tv-spel har i mer än 15 år varit en tilltagande trend.

För vissa vissnade aldrig kärleken. Falukodade Marcus “Mackan” Pousette, 33, är en av dem som alltid haft handen på kontrollen.
– Intresset för tv-spel har funnits där sedan barnsben, och jag har aldrig övergivit en gammal spelkonsol utan alltid sparat dem genom åren. I dag har jag nog totalt 15 stycken, förklarar han sitt pixliga vurm.
– Jag har köpt en Nintendo Switch, som är deras nyaste maskin, men det är de äldre apparaterna som ligger närmast hjärtat.

I hemmet är en tv-spelsgrotta under konstruktion. Här ska samsas digitala delikatesser från flera decennier. Tonvikt ligger på det gamla gardet inom gamingindustrin.
– De tre bästa konsolerna någonsin är Nintendo 8-bit, Super Nintendo och Nintendo 64-bit, fastslår Mackan det hierarkiska förhållandet i spelens toppskikt.
Förstnämnda, ofta förkortat NES, upphålls av många som tv-spelens tv-spel och omges av grundmurad klassikerstatus.
– Det har alltid varit Nintendo. Anledningarna till den höga kvaliteten är många. De har ständigt skapat snygga spel och har alla de klassiska spelserierna. Man har vuxit upp tillsammans med dem, säger Mackan.

Att 60-, 70- och 80-talister åberopar gåshud vid blotta åsynen av Super Marios fryntliga mustasch har en koppling via både tidsera och teknologi. Man var på plats i rätt zon när spelen introducerades och nådde zenit på hobbyhimlen.
Att nu senare generationer också slipar spelsinnet för att jaga svampformade extraliv, rädda prinsessan Zelda, jabba en överdimensionerad Mike Tyson i nyllet eller behärska svårartad kramp i tummen efter en omgång armbrytning i “Track & Field” talar om tidlös lockelse.

Mackan Pousette kan tillskrivas erfarenhet och detaljkännedom på skälig nivå för att identifiera beståndsdelarna i de äldre lirens förtrollande karakteristik.
– Kreativiteten har varit en viktig del för mig. Dels den egna i själva spelandet, men framför allt på sättet de skapade spelen förr.

Hemligheten är förmågan att kunna göra mycket av lite.
– De hade ju inte alls samma verktyg och teknik att förlita sig på vid den tiden. Då gäller det att vara kreativ på andra sätt för att skapa spelkänsla, vilket de var otroligt duktiga på.
– För mig finns också ett litet mått nostalgiskt värde med i bilden. Men miljöerna, känslan och själva storyn är det som gör spelen så bra, utvecklar han.

För Mackan – vars livspussel också innehåller signifikanta bitar som fästmön Anna, katter, jobb och punkrock – är tiden också en faktor som till viss del påverkar de kulörta äventyren i tvådimensionella scenarion.
– Vissa av spelen till nyare konsoler kan ta 300 timmar i anspråk för att man ens ska vara i närheten av att klara dem, resonerar han.
– Därav lämpar sig inte minst Nintendo 8-bit så bra när man så att säga blivit vuxen. Där kan man få en quick-fix och lyckas dra igenom spelet hyfsat snabbt samtidigt som man belönas med maximal spelkänsla.

När vintermörkret sänker sig över stad och stugvrå ökar antalet tv-spelstimmar för många i takt med minusgrader kontra innemys.
– Kanske att det blir aningen mindre under sommaren, funderar Mackan.
Eller?
– Nej, jag spelar nog i ärlighetens namn lika mycket året om, skrattar han.

Vilka är de fem bästa tv-spelen genom alla tider?
Frågan får Mackan Pousette att bekymrat be om betänketid, och tämligen generös sådan.
När han återvänder från ett mentalt terränglopp genom tid och rum varvat med prövande språng över svår beslutsångest, utkristalliseras en topplista enligt nedan.
1. Super Mario Bros 3 (Nintendo 8-bit)
2. Super Mario 64 (Nintendo 64)
3. Battletoads (Nintendo 8-bit)
4. The Legend of Zelda (Super Nintendo)
5. Mega Man 2 (Nintendo 8-bit)

Innan Nintendo lanserades utgjorde Magnavox Odyssey och Atari tidiga aktörer tidiga aktörer på tv-spelsmarknaden, sedermera dök även Sega Master System upp i sammanhanget. Genom åren har de klassiska maskinerna fått sällskap av storpotäter som Microsoft Xbox och Sony Playstation.

Världsrekordet för att på kortast möjliga tid klara Super Mario Bros till NES klockar i dag in på 4 minuter, 55 sekunder och 796 millisekunder.

Publicerat i Annonsbladet (Falun) vecka 52 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS