ANNONS

Så här ser det gamla vattentornet ut från insidan. Med en inte helt säker trappa till toppen.
Foto: John Leander

Det gamla vattentornet sett från insidan

AVESTA Det är ett landmärke i centrala Avesta. Det lite sagoliknande tegeltornet som en gång tjänstgjorde som vattentorn i stan. Men hur ser det ut på insidan? Vi tog oss en titt.

I tornets välvda dörröppning uppstår en sagoliknande känsla. Därför vill man hellre kalla det för en port när man kliver in. Avesta kommuns tekniske chef Mikael Jansson har öppnat porten och känslan försvinner inte när vi kliver in tillsamman under tak.
En uppåtvänd strålkastare mitt på golvet fyller hela innandömet med ett på samma gång starkt och dovt ljus. Det är det ljusskenet som syns utifrån genom alla tornets avlånga små fönstren.

En trätrappa slingrar sig upp intill den runda innerväggen till en lucka genom ett trägolv, hisnande långt upp. Mikael går till foten av trappan och tar något enstaka steg upp.
– Längre en så här går jag inte av säkerhetsskäl.

Det känns som det är säkrast att följa hans exempel och hålla sig på botten. Det är hisnande nog. Och stort. För här står inga möbler i vägen, det finns inga avskärmade rum som tar plats, förutom däruppe i toppkammaren, där vattnet en gång tryckte på från en tank och försörjde stadens invånare.

Tornet ritades av arkitekten Cyrillus Johansson 1912 och stod klart 1913. Det rymde 450 000 liter vatten. Vilket kan jämföras med dagens tjänstgörande vattentorn, som byggdes 1964 på Nybyberget och rymmer fem miljoner liter vatten.

Kan man inte ha det här gamla tornet till någonting?
– Det var ju kafé här en sommar, säger Mikael och tittar uppåt med fundersam uppsyn.
– Det är klart att det finns mycket man skulle kunna göra om man gör det säkrare. Då skulle det till till exempel kunna byggas bostäder här. Det är möjligt.
Vi går ut genom porten igen och liksom byter tillbaka till vår nuvarande värld. Det åttasidiga tegelmönstrade tornet står stadigt kvar och fortsätter kasta ut fantasieggande ljus inifrån från de avlånga fönsteröppningarna.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS