ANNONS

Biträdande rektor Mattias Öberg, studentföreningens ordförande Alva Edman och gymnasiechef Rolf Engman ser fram emot studentdagen.
Foto: Niclas Bergvall

Det blir studentavslutning – “En unik lösning”

Rektor Rolf Engman fick en idé och nu kan Karlfeldtgymnasiet genomföra sin studentavslutning den 12 juni. Platsen är Avestavallen och skolan följer de riktlinjer som finns.

I år är det födda 2001 som ska ta studenten och kliva ut i vuxenlivet.
En studentavslutning som inte blir som den brukar vara och anledningen är förstås den coronapandemi som drabbat vårt land.
Men hur ska det bli med studenten? En fråga som många skolor ställt sig den senaste tiden och någon bra lösning på problemet är svår att hitta
För en tid sedan presenterade Karlfeldtgymnasiet i Avesta sin lösning på “gåtan”.
– Vi har hittat en bra lösning, en unik lösning, säger gymnasiechef och rektor Rolf Engman nöjt.

Efter nioårig grundskola och tre år på gymnasiet brukar studenten vara ett minne för livet.
Och det är något som skolledningen funderade kring när de kom fram till sin lösning.
– Det var jag som fick en vild idé för några veckor sedan. Avesta marknadsför sig som “outdoor” och därför tänkte jag att vi kan vara ute. Studenten är något som eleverna sett fram emot en längre tid och något de är värda att få fira efter ett hårt jobb, berättar Engman.
Vad kommer då att hända på att skolavslutningen fredagen den 12 juni?
– Vi kommer att vara på Avestavallen. Där kommer det placeras ut stolar på konstgräset och med ett avstånd som är godkänt. Vi har gjort ett upplägg som är godkänt av biträdande smittskyddsläkaren i Dalarna och polisen, berättar Engman.
Några föräldrar och anhöriga kommer dock inte att kunna närvara.

Alva Edman är ordförande i studentföreningen.
– Det hade känts oerhört tråkigt om det inte hade blivit någon studentavslutning. Det är något som vi sett fram emot länge. Men det här är en jättebra lösning, säger hon.
För Alva blev det en hektiskt förmiddag på pressträffen eftersom både Radio Dalarna och Sveriges Television var närvarande. Men med glans skötte hon alla intervjuer.

Hur gör ni om det regnar?
– Det löser vi. Och skulle det åska skjuter vi upp evenemanget några timmar, säger Rolf Engman med ett leende.
Totalt är det 182 elever på Karlfeldtgymnasiet som tar studenten i juni.
– Det är frivilligt att vara med, vi har trots allt elever och lärare som är i riskgrupper, berättar Engman, som efter 23 år som rektor får vara med om sin sista student innan han kliver in i pensionärslivet.

Fakta
Studentfirandet är fredagen den 12 juni och den sker på Avestavallen.
Eleverna samlas klockan 09.00 med sina mentorer. Ceremonin startar klockan 12.30 och klasserna går till arenan var för sig och via fyra ingångar.
Eleverna kommer att sitta med tre meters mellanrum och när väl alla är på plats inleds avslutningen med stipendier och musik.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS