André Mazzacane och Youssef Haddam med företaget Card Keeper UF.
Foto: Maria Karlsson

Det blev ett lyckat öppet hus på Hagagymnasiet

BORLÄNGE. Hagagymnasiet var först av Borlänge kommuns egna gymnasieskolor att bjuda in till öppet hus. Och det blev ett stort gensvar med många besökare. – Jag tror det blev mer välbesökt än det varit någon gång tidigare, säger biträdande rektor Charlotta Österberg.

Varje år bjuder skolan in till öppet hus för att visa och berätta om sin verksamhet, men förra året blev det inget på grund av covid-pandemin.
Nu var det dock åter möjligt för ungdomar som eventuellt vill bli framtida elever på skolan samt deras föräldrar och andra anhöriga att komma.
Skolans elever och lärare i röda västar fanns på plats för att berätta om de olika programmen som finns att välja bland. I dag går cirka 650 elever på något av de program som skolan erbjuder.
– Det hålls också riktiga lektioner med några av skolans lärare, så nuvarande nior kan delta och se hur det kan gå till, berättar Charlotta Österberg.
Och överallt hade skolans UF-företagare (Ung Företagsamhet) bord där de för första gången fick chansen att marknadsföra och sälja sina produkter och tjänster inför en större publik.
André Mazzacane och Youssef Haddam går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet. De har startat företaget Card keeper UF och säljer en korthållare som skyddar mot skanning av bankkort.
De berättar att deras produkt är en säker, smidig och komplett förvaring av kort och är både enkel att förvara och ta fram och använda.
Den är tillverkad av stål och aluminium för att ingen ska kunna närma sig på stan och skanna ett kort och sedan tömma hela bankkontot.
I dag finns produkten i svart, men de hoppas kunna sälja ett antal för att kunna utveckla vidare med andra färger och även med företagslogotyper med mera.
De finns även på Facebook och har redan sålt tio korthållare.

Natt Butda, Melody Bersiko och Ida Nyqvist med företaget Mina ljus UF.

Natt Butda, Melody Bersiko och Ida Nyqvist deltar på öppet hus med sitt företag Mina ljus UF. De går också tredje året på Handels- och administrationsprogrammet och är kompisar med samma intresse för inredning. Därför valde de att börja sälja ljus, som de tycker ger en mysig och lyxig inredning.
De har samtidigt ett budskap med sina ljus som är formade som kvinnokroppar.
– Tanken är att stärka kvinnor och visa att kvinnokroppen kan se ut på olika sätt, berättar de.
Ljusen är vita, ljusbruna och mörkbruna, vilket symboliserar olika hudfärger och syftet med det är att motverka rasism.
Det finns även ett klimattänk med i deras företagsidé eftersom de använder återvunnet stearin. Det vita har de fått från kyrkor och de bruna nyanserna har de samlat in från grannar exempelvis.
De har sålt tre ljus denna kväll och nästa säljtillfälle blir på julmarknaden i Borlänge och sedan mässan för UF-företagare i Kupolen. De finns även på Instagram, där det går att beställa deras ljus.
Nästa steg i företaget blir att göra tillhörande ljusbricka, som kommer att vara oval och tillverkad i betong.

Från vänster Sandra Hallstensson, Yvonne Rud, Lena Kärnhagen, Mia Karlsson, Charlotta Österberg och Pär Allansson.

På Handels- och administrationsprogrammet är det obligatoriskt att starta ett UF-företag och även på Ekonomiprogrammet, men beroende på vad eleven valt för inriktning. På samhällsvetenskapliga programmet kan eleverna välja att starta ett UF-företag om de vill.
Sandra Hallstensson, Yvonne Rud, Pär Allansson, Lena Kärnhagen och Mia Karlsson är lärare på skolan och samtidigt handledare för UF-företagarna.
Att eleverna får träna på att starta, driva och avveckla företag är det bästa en skola kan göra, anser Lena Kärnhagen och Mia Karlsson.
– De får träna sig på uthållighet, samarbetsförmåga och att ta kontakt med människor de inte känner med mera.
– Det är en fantastisk förberedelse för nya företag, och vi behöver nya företagare, säger Pär Allansson.
Lena Kärnhagen var den första UF-läraren på Hagagymnasiet för 25 år sedan och hon har sett hur eleverna växt av att arbeta med företagande och att de nästan alltid tyckt det varit kul.
Det finns också forskning som visar att de elever som startat ett UF-företag ofta tjänar bättre när de kommer ut i arbetslivet och har lättare att få jobb än andra.
Alla UF-företag avvecklas när eleverna går ut skolan, men de som vill kan välja att driva företaget vidare, men i annan form.

Öppet hus på Hagagymnasiet blev välbesökt.

Musikpaketet
Eleverna vid Hagagymnasiet kan välja musikpaket där de kan kombinera studierna med musik. Vissa program erbjuder också idrottsprofil, där eleverna kan välja fotboll eller handboll inom ramen för individuella val.

Programmen vid Hagagymnasiet:
Ekonomiprogrammet.
Samhällsvetenskapsprogrammet.
Handels- och administrationsprogrammet (blir Försäljnings- och serviceprogrammet från och med höstterminen 2022).
Vård- och omsorgsprogrammet.
Barn- och fritidsprogrammet.

Nuvarande elever berättade om de olika programmen på skolan.

MARIA KARLSSON

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS