ANNONS

Här kommer Adam Vetterskog, Norrbärke SK i full fart vid Bergebo Ski Weekend. Storebror Elias Vetterskog körde i klassen H14.
Foto: Veronica Rigtorp

Det blev en lyckad skiddag för Adam

Skidtävling Bergebo Ski Weekend, kördes med restrektioner som ger skidåkarna chansen att utöva sin sport. För Adam Vetterskog, Norrbärke SK, blev det en bra dag – han slutade på andra plats.

Rejält med minusgrader avskräckte inte ungdomar, elitklassificerade juniorer och seniorer från att tävla i Bergebo.
När Adam Vetterskog kommer skidande in i målfållan, är det en glad kille som korsar mållinjen.
Har det gått bra?
– Ja, svarar han glatt.
Och visst gick det bra, för Adam tog hem en andra placering i H11.
Han knäppar av skidorna och spatserar bort till bordet med prispåsar, där han också lämnar ifrån sig chip och nummerlappen.
Med vana steg han följer han skyltarna som visa vägen tillbaka till platsen där föräldrarna väntar.

Det gäller att hålla koll på konkurrenterna även när man precis kommit i mål, vilket Adam Vettterskog och brorsan Elias gör, medan pappa Hans försöker få på lite varma kläder på sonen Adam, medan mamma Mariann letar efter vantarna som gömt sig i ryggsäcken. Båda pojkarna tävlade för Norrbärke SK vid Bergebo Ski Weekend.
Kanske ska han satsa fullt ut på skidåkningen, för han tycker det är så kul. Men så är det flera andra intressen som också är kul, som fiske.
– Fiske är ett stort intresse, jag vill bli sportfiskare också, förklarar Adam.
Han spelar fotboll i Smedjebackens FK under sommarsäsongen.

Men just nu är det snö och skidor som gäller. Spöar brorsan i skidspåren gör han bland också. Elias gjorde också en bra tävling och knep en 9:onde plats i klassen H14.
– Det är mycket tävling mellan dom, berättar mamma Mariann Vetterskog, med ett leende.
Hon har själv tävlat inom längdskidåkningen i unga år.
Innan Bergebotävlingen, var det tävlingar i Grängesberg som bröderna deltog i, så den här var säsongens andra tävling.
En vanlig säsong brukar det bli ett 15-tal tävlingar, berättar pappa Hans Vetterskog.
Men det här är ingen vanlig säsong.

Domnarvets GOIF corona anpassade helgens längdskidtävling.
– Vi följer skidförbundets utarbetade riktlinjer som bygger på folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar tävlingsledare Magnus Skärhem.
Åkarna rekommenderades att komma tidigast en timme före start och lämna så snart de gått i mål.
Start – och målfållan är separerade och åkarna lotsas genom proceduren innan, under och efter tävlingen.
Innan är det ett enkelt flöde de följer till självservering från ett uppdukat bord med chip och nummerlappar, och sedan vidare mot startfållan.
Tävlingarna gick i fristil och skate, för att minimera behovet av valla test och hjälp.

Den individuella starten förlänges från 30 sekunder till en minut för att glesa ut mellan åkarna. Arena området var indelat i zoner där det var tydligt utmärkta var ledare, funktionärer med flera fick vara.
När åkarna kom mot målfällan sker proceduren omvänt och de tog själva sitt pris vid målgång, ingen prisutdelning skedde, och tog av sig sitt chip och sin nummerlapp. Chipen desinficeras och nummerlapparna tvättads senare.
Startlistor och resultatlistor fanns endast på nätet för att tävlande, med flera, inte skulle samlas kring resultattavlor.

Domnarvets GOIF klubbstuga Bergebo motionscentralen var inte öppen, mer än för toalettbesök.
Till lördagens ungdomstävlingar var hela 182 ungdomar i åldern 11-16 år anmälda. Till söndagens nationella elittävling var det ett 60-tal anmälda. De stora hemmastjärnona Oskar Svensson från Falun och Maja Dahlqvist från Borlänge passade nog på att vila efter Tour de ski.
– Det är kul att visa att det händer positiva händelser också mitt i pandemin, som den här skidtävlingen, så barn kan fortsätta med sina fysiska aktiviteter och även tävlingar, avslutar Magnus Skärhem.
Ungdomstävlingen under lördagen var för distriktet, så bara dalaungdomar deltog. Söndagen tävlingar var nationell.

Det gäller att hålla koll på konkurrenterna även när man precis kommit i mål, vilket Adam Vettterskog och brorsan Elias gör, medan pappa Hans försöker få på lite varma kläder på sonen Adam och mamma Mariann legar efter vantarna som gömt sig i ryggsäcken. Båda pojkarna tävlade för Norrbärke SK vid Bergebo Ski Weekend. Foto: Veronica Rigtorp
Tävlingsledaren Magnus Skärhem och Jan Palander från arrangärsklubben av Bergebo Ski Weekend. Foto: Veronica Rigtorp
Annica Berger lämnar ut nummerlappar vid Bergebo Ski Weekend till Gunilla Gräfnings. “Det går bra, många är positiva”, säger Annicas kollega vid utlämningen Stina Nordahl. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS