ANNONS

Stefan Grobecker driver värdshuset Engelbrekt tillsammans med sin bror Martin och konstaterar att det är tufft just nu.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Det är som att långsamt bli strypt”

NORBERG Sedan 15 år tillbaka driver bröderna Stefan och Martin Grobecker Värdshuset Engelbrekt i Norberg. Coronakriset har dock inneburit flera restriktioner och ägarna konstaterar att det är tufft.
En anrik byggnad som mättat många gäster.
Den vackra hotellbyggnaden ligger strax intill värdshuset.

Värdshuset Engelbrekt i Norberg har en lång historia där ägare och krögare välkomnat gäster genom århundradena. Idag drivs verksamheten, där hotell och restaurang ingår, av bröderna Grobecker och ägarna konstaterar att nu är det tufft.
– Vi har följt alla regler, och anpassar hela verksamheten men det känns som att långsamt bli strypt, säger Stefan Grobecker.

Nu har man ställt in julborden och i stället kommer man att erbjuda en jultallrik som ett alternativ till sina gäster.
– Vi försöker skapa julstämning men många är besvikna över att vi inte kan erbjuda julbord, säger Stefan Grobecker.
Han säger vidare att de hade en bra plan men sen kom nya regler och de gick från 1 500 gäster till 200 gäster.
– Vi behöver ha de här topparna för att klara sämre månader men i år har allt ändrats. Vi följer noga alla regler och miljö och hälsa har aldrig haft något att klaga på vid någon av deras kontroller, men det förändrar inte våra förutsättningar.

Antalet lunchgäster har minskat och några anställda måste gå ner i tid. Stefan Grobecker konstaterar att det börjar bli oroligt, och nu fokuserar de på ytterligare tre månader som de måste hålla i och hålla ut.
–Vi har precis haft en vattenskada och vi håller igen på investeringar och inköp.
Förutom värdshuset ingår även Port Arthur där man serverar dagens rätt och arrangerar temakvällar.
– Dagens rätt är uppskattad och vi har många stamkunder. När det kommer till puben har vi maten som en service men det är alkoholen vi tjänar på. Nu försvinner tre pubkvällar varje vecka, säger Stefan Grobecker och tillägger:
– Det handlar inte om några stora summor men det har ändå varit någonting.
Däremot har de haft bra beläggning på hotelldelen.
– Det är främst personer som jobbar i närområdena och nu har vi har några hotellnätter varje vecka, säger Stefan Grobecker innan han försvinner in i köket för att hjälpa sin bror med dagens sysslor.

Fakta Näbbgården
Norbergs ursprungliga centrum bestod av ett 20-tal egendomar där Näbbgården var en framträdande fastighet. Det var också på den fastigheten som Värdshuset Engelbrekt är byggt. Fastigheten blev redan 1646 “köpt under skatte af Anders Näbb” vilket också fick ge egendomen dess gamla namn Näbbgården. Värdshuset Engelbrekt bedrev gästgiveri fram till 1875 då gästgiveriet flyttades till närbelägna Rutgården.
Den nuvarande restaurangbyggnaden uppfördes 1824 på gamla Näbbgården.

Källa: Värdshuset Engelbrekt

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS