ANNONS

Kommunens planer på att sälja eller riva Sundsgården är något som starkt ogillas av Stjärnsundsborna. – Vi är förbannade, säger Hans Dahlfors från Badhusföreningen och får medhåll av Sofia Dahlfors, ordförande för Stjärnsunds AIF samt Vävstugeföreningens Birgitta Hammarström och Gunhild Roos.
Foto: Mikael Eriksson

“Det är mer än bara ett hus”

STJÄRNSUND. Tre föreningar i Stjärnsund se sig och sin verksamhet hotade när Hedemora kommun nu vill göra sig av med Sundsgården i Stjärnsund antingen genom att riva den eller sälja.

Kommunens planer på att riva eller sälja Sundsgården i Stjärnsund har fått temperaturen att stiga kraftigt hos Stjärnsundborna. På bara några dagar har det upprop som vill stoppa kommunens planer samlat in fyra A4-sidor med namnunderskrifter.

– Det här är mer än bara ett hus, säger Sofia Dahlfors, ordförande för Stjärnsunds AIF som är en av tre föreningar som i drygt 30 år haft sin hemvist i det röda tegelhus som har funktionen av ett allaktivtetshus för bygden.
Hon pekar på att det med aktiviteter sju dagar per vecka är en social mötesplats och ett nav i bygden.
Förutom SAIF så huserar också Vävstugeföreningen och Stjernsunds Badhusförening i huset.

En vandring runt i huset ger en bild av den verksamhet som funnits och finns. Där det tidigare var ungdomsgård finns lämningar i form av möbler och väggmålningar. På översta våningen står vävstolarna tätt uppställda och nere i källaren så finns ett gym som enligt Sofia frekventeras daglig dags av Stjärnsundsborna.
– Gymbesökarna är från 12 till 85 år, säger Sofia.

– Vi är förbannade, säger Hans Dahlfors, sekreterare hos Badhusföreningen i Stjärnsund.
Något som vidimeras av såväl Gunhild Roos som Birgitta Hammarström från Vävstugeföreningen.
De ger uttryck för att kommunen uppträtt svekfullt och att de känner sig lurade. I mars så hölls ett möte med några kommunala tjänstemän bland annat för att få till hyreskontrakt.
Man fick då ett löfte om att huset inte skulle säljas, men nu några månader senare kommer detta besked.
– Det gör att vi känner oss än mer överraskade, säger Gunhild.

Efter det att ungdomsgården lades ned så har SAIF försökt ha en dialog med kommunen om att få flytta upp gymmet en våning för att kunna utveckla verksamheten men även då man är trångbodda i nuvarande lokaler. Men några svar har man inte fått på den frågan.
Likaså när man gör felanmälningar så händer inget.

Att huset skulle vara i så dåligt skick som kommunen gör gällande håller de inte med om. Föreningarna har haft gemensamt ansvar för den inre skötseln och kommunen för den yttre. Det tycker också att det är ett konstigt agerande av kommunen att låta en fastighet som det finns verksamhet i bara stå och förfalla.

I sitt tidigare liv så tjänstgjorde huset som tvättstuga för Stjärnsundsborna, vilket ger huset ytterligare en dimension i betydelsen för Stjärnsund.
– Det är enda tegelhuset i Stjärnsund, påpekar Hans.

Någon möjlighet att själva köpa huset och låta de tre föreningarna driva det vidare finns inte ekonomiskt. Inte heller ser någon av de tre föreningarna att det finns andra lokaler som de kan flytta sin verksamhet till, istället säger de att om kommunen gör verklighet av sina planer kommer föreningarna tvingas avveckla sina verksamheter. Men trots allt finns det en positiv underton.

– Vi vet att det går att utveckla våra verksamheter om vi får vara kvar, säger Gunhild.
– Vi vill ha kommunen mer närvarande i Stjärnsund, vi är en viktig del av Hedemora, säger Sofia.

Läs också kommunens svar: Vi måste få pengar till kärnverksamheten.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 37.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS