Strax efter 13.30 söndagen 19 mars 1922 kom segraren stakandes nere på Hemulån. Invid Badstugatan stod Therese Eliasson, den första kranskullan, och gav segerkransen till Ernst Alm. Han åkte sedan över Stapelåkern (nuvarande kommunalhusparken) och spurtade sedan de sista 100 meterna på Vasagatan fram till målet mitt för Gustav Vasa-statyn.
Foto: Vasaloppet

Det allra första Vasaloppet återskapas

DALARNA 2022 fyller Vasaloppet 100 år. Detta firas lite extra genom att det allra första loppet återskapas. 139 skidåkare väljs ut av en jury och ska sedan genomföra loppet – på samma sätt som åkarna gjorde 1922. “Det ska bli väldigt roligt att se hur vi i dag står oss mot dåtidens skidåkare när utrustningen och färdvägen är snarlik”, säger projektledaren Mats Rylander.

I februari 1922 kläcktes idén om ett nationellt skidlopp av Anders Pers, som var chefredaktör för Vestmanlands Läns Tidning. Hans artikel om idén återgavs i Dagens Nyheter och den 19 mars 1922 hölls det allra första loppet. 139 åkare var anmälda, 119 av dem kom till start och 117 klarade hela sträckan och gick i mål vid Gustav Vasa-statyn i Mora.
Nu, 100 år senare, vill Vasaloppet återskapa det första loppet, som går under namnet ”Jubileumsvasan”.

Vasaloppets Emma Höglund i utrustning från 1922: näbbskor, vadmalsbyxor, träskidor och stavar utan handtag. Återstår att se om deltagarna i Jubileumsvasan, som avgörs den 10 februiari 2022, kommer att åka i samma utstyrsel och med samma utrustning. Foto: Vasaloppet

Loppet kommer att avgöras den 12 februari 2022 och målsättningen är att försöka efterlikna det första loppet, så långt som det går. I ett pressmeddelande om planerna skriver Vasaloppet följande: ”Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922?”
– Det känns fantastiskt att Vasaloppet bidragit till folkhälsan i Sverige under hundra år och att vi fortsätter med detta viktiga arbete. Nu ska det bli väldigt roligt att se hur vi i dag står oss mot dåtidens skidåkare när utrustningen och färdvägen är snarlik, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum, i pressmeddelandet.
Anmälan stängde i maj. 532 ansökningar kom in och en jury har sedan valt ut de 139 sökande som får en startplats. En av dem är Mattias Alm, från Göteborg, vars farfar Ernst Alm segrade i det allra första Vasaloppet 1922.

”Vill du hänga lagerkransen om den som vinner?” Frågan ställdes av en ledare i IFK Mora, strax innan den första Vasaloppssegraren skulle komma in på upploppet, söndag den 19 mars 1922. ”Ja visst vill jag det”, svarade unga okända Therese Eliasson, för dagen uppklädd i vacker moradräkt. Therese gjorde succé. Där föddes kranskullan – av en slump! Foto: Vasaloppet

Under hösten har de utvalda även dokumenterat och visat upp sin tänkta klädsel och utrustning för Vasaloppet. Det första Vasaloppet vanns av Ernst Alm, med segertiden 7.32.49. Den första kranskullan hette Therese Eliasson.
– Vi kommer att sträva efter att efterlikna förhållandena och banprofilen från det ursprungliga loppet 1922 så långt det är praktiskt möjligt. Starten kommer att gå i Sälen vid Olnispagården, på den västra sidan av Västerdalälven, och det blir bara tre kontroller där vi serverar bland annat mjölk, buljong, ägg och brödkakor på vägen till målet i Mora, säger Mats Rylander.

Ernst Alm blev Vasaloppets allra förste segrare, på tiden 7.32,49, trots att han i Evertsberg bara låg på 20:e plats och var tio minuter efter täten. Än i dag innehar han två Vasaloppsrekord: Den långsammaste segertiden och den yngste herrsegraren. Foto: Vasaloppet

Underlaget som åkarna åker loppet på ska påminna om dåtidens. Vissa sträckor kommer att köras upp med häst och släde, medan andra sträckor består av packad snö på skogsväg eller stig.
Svenska Skidförbundet var positiva till Vasaloppet redan innan det första loppet hade avgjorts. I dag, nästan ett sekel senare, säger den nuvarande ordföranden Karin Mattsson så här om vad loppet har betytt för skidsporten och folkhälsan.
– Vasaloppet är en institution inom svensk historia, kultur och skididrott. Dess betydelse för intresset för svensk skidsport kan inte överskattas. I så många skidklubbar runt om i hela landet tränar människor i alla åldrar under hela året, för att kunna vara med vid årets skidhändelse.

Hon betonar även att föreningar runt om i landet har en bra verksamhet för att förbereda Vasalopps-åkarna för loppet.
– Vasaloppet är gemenskap, känslor, underhållning och kombinerar träningsglädje och tävlingsglädje på ett unikt sätt. Inte sällan är det tack vare Vasaloppet och skidklubbens gemenskap som många orkar hålla i gång sin träning med ett tydligt mål i sikte. Bättre bidrag till folkhälsan går knappast att få. Tack Vasaloppet för vad ni gör för svensk skidåkning, säger Karin Mattsson.

Det var i en artikel i Vestmanlands Läns Tidning fredagen den 10 februari 1922 som redaktör Anders Pers (1860–1951) föreslog att man skulle anordna ”Ett nationellt skidlopp”, det som bara 37 dagar senare blev det första Vasaloppet. Foto: Vasaloppet

Fakta
Segraren i det första Vasaloppet 1922 var IFK Norsjös Ernst Alm som. 22-åringen skidade den 19 mars det året i mål på sju timmar, 32 minuter och 49 sekunder.
För övrigt Alms enda seger i Vasaloppet, men han är fortfarande den yngsta segraren i loppets historia. Totalt åkte han sex Vasalopp och slutade som bäst femma (1925) i de övriga starterna.
Sofia Lind, Åsarnas IK, var först att vinna damklassen, som startade 1997.

Dalaåkare
34 av de 139 startade i Jubileumsvasan är från Dalarna:
Anna Nilsson, 29 år, Transtrand
Anders Stöt, 56 år, Mora
Anna-Lena Fritzon, 56 år, Falun
Christofer Stevenson, 39 år, Falun
Emma Bergström, 38 år, Falun
Filip Östensson, 24 år, Transtrand
Helen Östensson, 56 år, Transtrand
Henrik Eriksson, 47 år, Mora
Isak Hellberg, 38 år, Bjursås
John Vikman, 49 år, Rättvik
Lars-Åke Dickfors, 59 år, Avesta
Lena Rask, 63 år, Mora
Lovisa Johansson, 21 år, Älvdalen
Lovisa Ån Gunterberg, 26 år, Sälen
Magnus Fridén, 48 år, Mora
Martin Eriksson, 51 år, Tran-strand
Martin Sahlström, 37 år, Sundborn,
Mattias Vesterlund, 47 år, Sågmyra
Ola Mopers, 48 år, Mora
Patrik Thuresson, 57 år, Lima
Per Holm, 44 år, Mora
Simon Wikström, 32 år, Sälen
Staffan Larsson, 51 år, Mora
Thomas Berggren, 48 år, Falun
Anne Mörk, 49 år, Älvdalen
Daniel Tynell, 45 år, Borlänge
Emmalina Mattsson, 34 år, Äppelbo,
Fredrik Gard, 54 år, Mora
Jennie Mörk, 45 år, Älvdalen
Jonas Ekeberg, 48 år, Avesta
Kalle Ziden, Borlänge
Margareta Östensson-Lindholm, 62 år, Falun
Mattias Ström, 46 år, Dala-Järna
Patrik Qvicker, 54 år, Transtrand

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna nr 2, 2022.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,250288" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS