Svante Djärv är smeden i familjeföretaget och håller glöden uppe.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Deras hantverk ger eko i världen

Svante och Elsa Djärv smider och tillverkar verktyg i familjeföretaget S. Djärv Hantverk AB i Sör Növde sedan 1989. De senaste tio åren har efterfrågan ökat, inte minst under 2020.
Svante Djärv är smeden i familjeföretaget och håller glöden uppe.
Foto: Rose-Marie Eriksson
En del av verktygen som tillverkas i familjeföretaget.

– Folk har varit hemma mer och vi har fått fler förfrågningar av både privatpersoner och företag, så förra året anställde vi även en tjej som hjälper oss, säger Elsa Djärv.

Elsa Djärv visar in i verkstaden där arbetet pågår för fullt. Vid en maskin står Tilda Nilsson, som egentligen är konditor, och bearbetar ämnen till yxor.
– Det har varit svårt med jobb som konditor det här året, men det här trivs jag jättebra med. Jag är praktiskt lagd så det här passar mig perfekt, säger hon.

Från smidesverkstaden hörs regelbundna hammarslag. Här har Svante Djärv full koll på glöd och stål och han är den som smider och slipar alla verktygen.
– Bitvis är det ett tungt arbete, men jag arbetar alla fall inte med grindar och räcken så jag slipper tunga lyft. Men det gäller att ha koll på varje hammarslag och smide ska göras med värme, säger han.

All tillverkning sker från grunden och innan smidet kan ta vid är det en lång process och många förberedelser
– Vi lagrar mängder med material och det är bland annat plank som ska kapas, klyvas och sen ska formen på skaftet fräsas. Stålet köps in som rund- eller plattstång, eller på plåt, säger Elsa Djärv och fortsätter:
– Jag tillverkar skaften till verktygen, sköter det administrativa, förbereder allt maerial innan smidet och tar emot alla beställningar. Vi har delat upp arbetsuppgifterna men vi jobbar som ett team, säger Elsa.

Alla verktyg är utvecklade i samarbete med hantverkare och erfarna yrkesmän, och familjeföretaget erbjuder 120 olika verktygsmodeller. Det är allt från slöjd- och täljknivar till yxor och timringsverktyg. Tillverkningen hamnar på runt 3000 verktyg om året.
– Vi har utvecklat ett funktionellt sortiment med fokus på tradition och vi har även ett specialsortiment av verktyg för barn, säger Elsa och fortsätter:
– Eftersom vi ofta får frågan om vilken typ av verktyg som ska användas till olika slöjdarbeten har vi tips om det på vår hemsida.

Djärvs hantverk är efterfrågat och känt över halva världen. Företaget har återförsäljning i hela Norden och i stora delar av Europa, liksom i USA och i Australien.
– Mer än hälften av det vi tillverkar går till kunder utomlands och det sista året har vi även levererat till Sydkorea, säger Svante Djärv.

Är det några verktyg som är mer efterfrågade?
– Slöjdknivar, skedknivar och mindre verktyg är det mest efterfrågan på, men i år har allt ökat, säger Elsa.
– Våra verktyg används också till timringskursen på Sjöviks folkhögskola, det var där jag och Elsa träffade varandra för över 30 år sedan, säger Svante.
Sen dess har makarna fått tre barn i åldrarna 23-30 år, två söner och en dotter. Sonen Oskar bor i Stockholm, Jesper är byggnadsingenjör och bor i Borlänge och dottern Emma bor i Örebro. Alla tre är mer eller mindre involverade i verksamheten.
– Så länge de bodde hemma var ingen intresserad, men nu har det vänt. Äldsta sonen jobbar nu med att färdigställa en helt ny hemsida som snart är klar, säger Elsa.

Intresset för hantverket går i arv och både Svantes pappa och morfar var duktiga snickare och slöjdare. Svantes pappa tillverkade maskiner och redskap som används till smide, slipning och skafttillverkning.
– Han var otroligt duktig, och är saknad. Han gick bort 2003, säger Elsa.
Svante Djärv tillverkar också smidesverktygen själv, bland annat olika tänger, och han renoverar även maskiner. Ett exempel är en lufthammare, Jupiter, från 1952 och som han renoverat i tre år.
– Nu fungerar den perfekt, säger han och ser nöjd ut.

Från början är Svante Djärv modellsnickare och intresset för slöjdande med kniv och yxa växte i samband med en utbildning på Sjöviks folkhögskola. Han började också skulptera och svarva och så småningom fastnade han för handsmidda verktyg av god stålkvalitet. Han började med att smida några knivblad och en yxa och utvecklade sen intresset till en hel verksamhet.
En ny smedja byggdes 1992 och två år senare var en ny verkstad klar att tas i bruk. Sedan dess har utbyggnader genomförts både 1996 och 1998 och förra året blev ytterligare en lokal färdigställd.
– Vi har renoverat och byggt om ett gammalt förråd till en ny stor lokal som även innehåller ett litet badrum. Det krävs utrymme i den här verksamheten, säger Elsa Djärv.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS