Stefan Carlsson och Karin Elofsson i Skogskyrkogårdens minneslund.
Foto: Maria Karlsson

”Den största helgen för oss”

FALUN. Allhelgonahelgen är den helg då kyrkor och framför allt kyrkogårdar får flest besök under året. Det är då många tänker extra mycket på anhöriga som lämnat oss. – Det här är den största helgen för oss och då är det bra att finnas på plats, säger kyrkogårdsföreståndare Karin Elofsson

Skogskyrkogården i Falun är en av elva kyrkogårdar i Falu pastorat och här finns områden med olika karaktärer.
– En del områden är mer öppna och ljusa medan andra ligger i skogen eller i närheten av den omtyckta dammen. Detta är något som det tas stor hänsyn till då vi visar gravplatser för anhöriga som förlorat en nära.
Det berättar Karin Elofsson, kyrkogårdsföreståndare och Stefan Carlsson, biträdande kyrkogårdsföreståndare i pastoratet.
På lördagen, under allhelgonahelgen, finns personal på plats klockan 14.00-18.00 vid Skogskyrkogården, Nya Hästbergs kyrkogård och Norslunds kyrkogård. Varje år tänds också marschaller den här helgen och det görs också vid Kämparvets kyrkogård.
– Det här är den största helgen för oss och då är det bra att finnas på plats, i grunden handlar det om att visa oss och träffa besökarna. Det är också bra att vi kan hjälpa till att hitta någon grav ibland eller att svara på frågar, säger Karin.
– Det blir också mycket allmänt prat, men inte bara med oss. Kyrkogården är välbesökt och många träffar bekanta som de pratar med, tillägger Stefan.

En av utsmyckningsplatserna i minneslunden.

Förra året märkte de att det kom besökare tidigare på dagen än vanligt.
– Vi såg en tendens till att de planterade ljung och tände ljus tidigare än vanligt på gravarna, sedan kom de ofta tillbaka lite senare. Flest besökare brukar det vara under eftermiddagen och tidig kväll, sedan går de kanske hem och äter middag, säger Karin.
– Det kommer säkert folk hit bara för att titta på alla ljus som brinner. Det är en fin stund att tänka på sina nära och kära som inte finns längre, säger Stefan.
Minneslunden på Skogskyrkogården ska renoveras och den första etappen beräknas vara klar juni 2022. Mer smyckningsytor för besökarna blir en av förändringarna.
– Både askgravplatserna och minneslunden har blivit mycket efterfrågade och de är båda skötselfria för de anhöriga. De som vill kan smycka med ljus och snittblommor på angiven plats. Problemet är att folk smyckar väl mycket med annat också och på andra platser än som är anvisat, vilket gör det mer svårskött för oss, förklarar Karin.

Under allhelgonahelgen smyckas gravarna extra mycket.

Karin och Stefan berättar att de får mycket uppskattning för de välvårdade kyrkogårdarna. Kyrkogårdarna blir som en grön lunga i staden och det finns holkar för både små och stora fåglar samt insekter, vilket bidrar till den biologiska mångfalden.
– Vi planerar att arbeta ännu mer med den biologiska mångfalden och att införa vissa ytor med höggräs. Informationsskyltar som berättar varför vi låter gräset växa är viktigt i detta sammanhang.
Karin påminner om informationskvällen ”Mellan himmel och jord” som knyter an till allhelgonahelgen. Det är en informationskväll om sorg och begravning den 8 november på Kristinegården.
Olika yrkesgrupper finns på plats för att berätta och svara på frågor, om hur det praktiska går till när en anhörig dör med mera.

En del av karaktärerna i skogskyrkogården, Falun.

Skillnaden mellan allhelgonahelgen och halloween
De uppmärksammar båda de döda men det görs på helt olika sätt.
Halloween firas alltid 31 oktober. Firandet har sitt ursprung i förkristen tid, då kelterna tände eldar och klädde ut sig för att skrämma onda andar.
Allhelgonahelgen består av två dagar, Alla helgons dag och Alla själars dag. Alla helgons dag infaller alltid på en lördag mellan den 31 oktober och 6 november.
Flera kyrkor har öppet och där kan den som
vill tända ett ljus. Ljushållarna är ibland formade
som glober och symboliserar hopp för världen.
Den som inte själv kan besöka en kyrkogård
kan tända ett digitalt ljus för en anhörig eller
vän på Svenska kyrkans bönewebb. Det går
också att beställa ljuständning på graven.

Källa: svenskakyrkan.se

Globformade ljushållaren inne i en kyrka symboliserar hopp för världen.

MARIA KARLSSON

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS